Răspuns celor care se plâng de împrumuturile României

| 01 noi, 2013

A devenit deja o constantă în peisajul mediatic de la noi ca o anumită parte a presei să încerce să găsească nod în papură guvernării chiar și atunci când nu există motiv, iar lucrurile merg cu adevărat bine.

 

Ultimul exemplu în acest sens vizează așa-zisele analize ”obiective” care atrag atenția asupra ritmului creșterii datoriei publice a României, ca mijloc de a negativiza o guvernare care chiar performează din punct de vedere economic. Și, cum toate datele statistice disponibile sunt pozitive, presa portocalie a ajuns chiar să inventeze calcule pentru a-și argumenta demersurile manipulatoare, precum cel furnizat de jurnaliștii de la Capital, care susțin că România a ajuns să se împrumute cu câte un milion de euro pe oră.

Analiza Capital pornește de la o realitate. România are nevoie să se împrumute. Dar această nevoie de resurse financiare nu poate fi în niciun caz imputată cabinetului Ponta. Ba dimpotrivă. De la preluarea guvernării de către USL, s-au făcut pași substanțiali pentru a reduce deficitul bugetar și a ieși din circuitul politicilor financiar-economice pro-ciclicice.

Apogeul acestor politici a fost atins în timpul guvernărilor PDL-iste. În această perioadă, pe fondul risipei banilor publici și a unei guvernări dezastruoase din punct de vedere economic, România a ajuns să se împrumute din ce în ce mai mult atât de la organismele financiare internaționale cât și de pe piețele private pentru a-și finanța deficitul. Numai că, mare parte din banii împrumutați la dobânzi foarte ridicate, nu au mers către activități productive sau investiții care să stimuleze dezvoltarea economică, astfel încât să se genereze sume suficiente pentru acoperirea datoriei și a dobânzilor aferente, ci au intrat direct în buzunarele clientelei politice, sau au fost înghițiți de terenurile de fotbal în pantă ale Elenei Udrea.

De la preluarea guvernării de către USL, lucrurile s-au schimbat însă radical. Filosofia guvernării pe datorie a fost înlocuită rapid cu o viziune echilibrată, care se bazează pe stimularea unei creșteri economice sănătoase și pe prioritizarea investițiilor. Urmare a implementării acestei viziuni, România s-a înscris pe un trend sănătos de creștere economică și a reușit să recâștige încrederea investitorilor și a piețelor financiare. Dovadă stau randamentele tot mai scăzute ale împrumuturilor contractate de către Ministerul Finanțelor, precum și dobânda similară cu cea a Germaniei la care Banca Mondială creditează România.

Faptul că România se împrumută din ce în ce mai ieftin este un semnal pozitiv din perspectiva reducerii poverii datoriei publice asupra bugetului. Se reduce astfel povara datoriei publice de pe umerii generațiilor viitoare și crește ponderea în PIB a fondurilor care pot fi direcționate către investiții generatoare de dezvoltare economică sau către politici sociale. În plus, reducerea plăților cu dobânzile, în contextul în care, România are oricum un nivel de îndatorare sub limită, poate genera, pe termen mediu și lung rate mai reduse și la împrumurile contractate de sectorul privat, diminuând sensibilitatea economiei românești la șocuri externe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ