Răspunsul simplu la întrebarea „de ce s-au închis școlile?”
Decizia autorităților de a suspenda activitatea școlară până la asigurarea unor condiții acceptabile de circulație și îndepărtarea tuturor pericolelor cauzate de căderile masive de zăpadă este una pe cât de logică, pe atât de pragmatică. Bonus, nu cred că s-a supărat vreun elev pentru că are un weekend prelungit.
Cel mai simplu răspuns la întrebarea „de ce s-au închis școlile?” este „pentru că automobile!”. Lăsând gluma la o parte, decizia Ministerului Educației de a suspenda activitatea în anumite unități școlare este una înțeleaptă, din mai multe motive.
În primul rând, în zonele afectate de viscol, în special în cele rurale, ar fi fost imposibil, sau foarte periculos, ca elevii să ajungă la ore. Există pericolul real ca microbuzele care îi transportă pe elevi să rămână înzăpezite. Pentru mass-media acesta ar fi fost un bun prilej de breaking news, dar o astfel de situație nu ar fi deloc fericită.
În al doilea rând, dacă ne referim la zonele urbane și în special la București, unde traficul nu este blocat, dar se circulă în condiții de iarnă, suspendarea orelor a venit la cererea administrației locale, pentru a putea fi degajată zăpada. Cei care locuiesc în București știu că este o mare diferență între traficul din timpul vacanțelor școlare, mult mai aerisit, și cel din timpul anului școlar. Există poate chiar zeci de mii de elevi care sunt duși la școală de părinți cu automobilul, iar pe lângă aceștia, alte câteva sute de studenți care se duc la cursuri cu același mijloc de transport personal. Faptul că aceștia au stat acasă, a însemnat că și traficul a fost mai lejer, ceea ce a permis autospecialelor să intervină. Gândiți-vă câte școli și licee bucureștene sunt situate pe mari bulevarde, și câte pe mici străduțe. Ce ar fi însemnat ca pe acele străduțe să se îngrămădească sute de mașini, date fiind condițiile actuale? Ar fi fost un blocaj total!
Probabil vă întrebați „bine, bine, dar cei care nu se duc/nu sunt duși la școală cu mașina, ci folosesc transportul în comun?”. Ei bine, aceste persoane în mod normal ar fi trebuit să folosească trotuarele, trotuare unde zăpada trece de multe ori peste genunchi, și care de asemenea vor fi curățate de primărie, deși această sarcină le revine legal proprietarilor din zonă. Ce faci atunci când trotuarul este impracticabil? Mergi pe stradă; dar cât de sigură este o stradă acoperită cu polei și zăpadă, pe care circulă autoturisme? Există oricând riscul să aluneci și să ajungi sub roțile unei mașini.
Așadar, decizia autorităților de a suspenda activitatea școlară până la asigurarea unor condiții acceptabile de circulație și îndepărtarea tuturor pericolelor cauzate de căderile masive de zăpadă este una pe cât de logică, pe atât de pragmatică. Bonus, nu cred că s-a supărat vreun elev pentru că are un weekend prelungit.