Realitatea protestelor din Educație – pentru cine stau profesorii în stradă?
Spre deosebire de perioada guvernărilor PDL-iste, când Educația se afla la coada alocărilor bugetare, actualul cabinet face eforturi substanțiale pentru ca sistemul de învățământ să beneficieze de fonduri suficiente și pentru investiții, dar și pentru creșterea nivelului de salarizare.
Profesorii au ieșit miercuri în stradă, nemulțumiți fiind de salarii și cerând pe muzica lui Verdi alocări bugetare mai mari pentru Educație. Paradoxal însă, protestul salariaților din sistemul educațional vine într-un moment în care perspectivele pentru finanțarea învățământului românesc sunt în sfârșit pozitive.
Atât premierul, Victor Ponta, cât și ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, au declarat în mod repetat că alocările bugetare de care va beneficia Educația în 2014 vor fi sensibil mai mari decât până acum. Nu mai departe de luni, primul-ministru a precizat că, deşi alocarea a 6% din PIB nu este fezabilă în condițiile în care întreg bugetul României este de aproximativ 30% din PIB, se fac eforturi pentru găsirea unor soluţii de finanţare alternative pentru sistemul de învățământ. "Sunt şi punem bani în plus, am găsit soluţii de finanţare pentru educaţie, pentru infrastructura din educaţie, mutând bani europeni de la alte programe pe Programul Operaţional Regional exact pentru finanţarea tuturor şcolilor. Încercăm la măririle de salariu să mergem nu la toţi profesorii, ci la anumite categorii cu venituri mai mici", a declarat premierul la sediul central al PSD, întrebat cum comentează protestele profesorilor din faţa Palatului Parlamentului. De asemenea, primul ministru a dat asigurări că drepturile salariale câștigate în instanță de către profesori vor fi plătite.
Detalii vizavi de majorările salariale de care vor beneficia angajații din învățământ a dat și ministrul de Finanțe. Într-o emisiune de marți seară, Chițoiu a afirmat că profesorii debutanți vor beneficia de creșteri substanțiale ale salariilor, urmând ca în zilele următoare, să fie dat publicității cuantumul exact al majorărilor.
Spre deosebire de perioada guvernărilor PDL-iste, când Educația se afla la coada alocărilor bugetare, actualul cabinet face eforturi substanțiale pentru ca sistemul de învățământ să beneficieze de fonduri suficiente și pentru investiții, dar și pentru creșterea nivelului de salarizare. Și totuși, o parte a sindicatelor din învățământ protestează și cer demisia celor care s-au luptat să îi convingă pe cei de la FMI de necesitatea ca o parte mai mare din veniturile bugetare de anul viitor să fie direcționate către Educație
Judecând prin prisma declarațiilor oficialilor guvernamentali, Educația va beneficia de un tratament preferențial în raport cu alte sectoare din sistemul bugetar. Există desigur și alte domenii în care ar fi nevoie de un aport bugetar mai ridicat, cum ar fi Armata, care se află într-o situație la limită, în condițiile în care tehnica specifică este în proporție de peste 60% nefolosibilă. Cu toate acestea, cabinetul face eforturi pentru a direcționa cât mai multe dintre resursele bugetare existente către Educație, îndeplinind astfel angajamentele asumate de către USL.
În aceste condiții, protestele profesorilor scoși în stradă de către FSLI nu mai au nicio nicio logică, iar efortul pe care liderii sindicali l-au făcut pentru a scoate oamenii în stradă pare mai degrabă expresia propriei nemulțumiri pentru faptul că salariilor lor nu vor crește, decât a grijei față de soarta învățământului românesc.
Ştirile orei
Acum, fiind vorba despre profesori, domnisoara si-a reciclat articolul, a schimbat medicii cu profesorii, ministerele de resort si... Voila!... un articol nou-nout, gata de publicat! Si uite asa si-a castigat si fatuca banii pe luna in curs...
Penibil!