Studenţii anunţă proteste în Bucureşti şi în centrele universitare din ţară
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă pentru miercuri proteste de stradă în Capitală şi în centrele universitare din ţară, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
"Ca urmare a nemulţumirilor legate de felul în care guvernanţii tratează educaţia din România, studenţii din întreaga ţară vor ieşi în stradă miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educaţie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de ANOSR.
În ţară, protestele vor avea loc la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.
Studenţii se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională".
Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.
"Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare", se mai arată în comunicat.
Principala revendicare a studenţilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educaţiei, este respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subliniază ANOSR.
Studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30% subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.
Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, odată cu petiţia de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul".
În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.