Remus Cernea insistă ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane. Deputaţii au respins propunerea
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins marţi propunerea legislativă pentru recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane, iniţiată de deputatul independent Remus Cernea, care a menţionat că delfinii se recunosc în oglindă ceea ce înseamnă că au o conştiinţă de sine comparabilă cu cea a oamenilor.
Potrivit iniţiatorului, care a fost prezent la şedinţa comisiei, propunerea a fost înaintată Parlamentului ţinându-se cont de un apel adresat de către comunitatea ştiinţifică către decidenţii politici din toate ţările 'pentru a acorda un statut special de protecţie delfinilor întrucât această specie este una dintre cele mai inteligente după specia umană'.
'Ştiţi că există acel test al oglinzii, care certifică faptul că delfinii, cimpanzeii, elefanţii şi nu numai se recunosc în oglindă. Ei au aşadar o conştiinţă de sine comparabilă cu a oamenilor. De asemenea, se ştie, încă din Antichitate, că delfinii salvează vieţi omeneşti, delfinii reprezintă singura specie care, în mod constant, face acest lucru', a spus Remus Cernea, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
El a apreciat că va fi greu pentru politicieni să accepte acest concept de persoane non-umane, concept avansat de către comunitatea ştiinţifică, şi a atras atenţia că delfinii sunt o specie ameninţată în fiecare an.
'Sunt zeci de mii sau mii de delfini care mor în lume din cauza activităţilor umane, sunt ţări în care sunt vânaţi încă în masă, în Japonia şi în Insulele Feroe, spre exemplu. Foarte mulţi delfini, între 150 şi 200, mor în fiecare an pe ţărmurile Mării Negre. Această iniţiativă, pe de-o parte ar reprezenta un salt uriaş moral pentru umanitate, pe de altă parte, ar fi un instrument prin care delfinilor să le fie asigurat un mai mare grad de protecţie. România este singura ţară din lume care are doi delfini pe stema de stat, dacă aţi da un raport favorabil, zeci de milioane, sute de milioane de oameni vor iubi România pe plan mondial pentru că această cauză a delfinilor a generat emoţie în conştiinţa foarte multor semeni', a mai precizat Cernea.