Resetare totala in fotbalul românesc
Celebrul Dosar al Transferurilor a ajuns la final iar deznodământul a merit aşteptarea de mai bine de cinci ani şi 66 de termene.
Ceea ce părea de domeniul science-fiction-ului ca şefii celor mai galonate echipe de fotbal Steaua, Dinamo, Rapid să înfunde puşcăria, şi nu oricum ci cu pedepse grele, a devenit ieri realitate. Vorbim de opt dintre cei ai puternici şi influenţi oameni din fotbalul autohton - Mihai Stoica, Cristi Borcea, George Copos, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu, condamnaţi la închisoare cu executare după ce au primit o pedeapsa cumulată de 34 de ani şi trei luni, fiind acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi alte infracţiuni de natură financiară.
Dosarul a adunat aproape 20.000 de pagini, peste o sută de persoane fiind audiate. Procurorii au investigat aproape 800 de transferuri de fotbalişti şi au ajuns la concluzia că reţeta după care cei opt ar fi obţinut ilegal zece milioane de euro era una rudimentară: preţurile înregistrate în contabilitatea cluburilor au fost de fiecare dată mai mici decât sumele reale plătite de cluburile străine.
Cutremurul din fotbalul românesc picat fix la 37 ani de la seismul din 1977 a dat prilejul mai multor oameni din fenomen să prevestească apropierea sfârşitului lumii fotbalistice. Nimic mai fals. Pedepsele primite de foştii conducători, impresarii FIFA şi mai ales de fosta glorie Gică Popescu, principalul favorit la preluarea scaunului de preşedinte FRF, reprezintă un avertisment puternic pentru toată pleiadă de aşa-zise vipuri care se perindă seară de seară pe sticlă, în plus, sportul rege beneficiază de o nesperată şi indicată terapie de dezintoxicare. Evident între fotbalistul Popescu, fost căpitan al Naţionalei şi al Barcelonei, şi asociatul fraţilor Becali, unde s-au născut transferurile sulfuroase, trebuie făcută o distincţie clară.
A doua temere nejustificată - investitorii vor fugi de fotbal ca dracu’ de tămâie. Dimpotrivă, odată eliberat de vechile metehne fotbalul românesc are o şansă extraordinară să atragă investitori care au ezitat până astăzi o implicare tocmai din cauza scandalurilor care au gravitat în jurul FRF, LPF, arbitrajului sau a mafiei comisioanelor din transferurile de jucători.
Sentinţa în cazul Gică Popescu complică şi mai tare iţele de la Federaţie, unde astăzi au loc alegerile pentru cea mai râvnită funcţie din fotbalul românesc. Paradoxal după condamnările de ieri, Mircea Sandu, omul care nu este străin de afacerile de milioane de euro din transferuri, poate încerca o revenire spectaculoasă la butoanele FRF. Are două opţiuni - fie direct, prin boicotarea votului de către masa de manevră care i-a rămas fidelă, fie prin intermediul unui interpus propulsat în scaunul de preşedinte. A doua varianta îl avantajează, trimiţându-l în planul doi, ferit de ochii presei şi ai autorităţilor. Indiferent cine va fi viitorul preşedinte al FRF, au rămas în cursă: Răzvan Burleanu, Marcel Puşcaş, Gheorghe Chivorchian, Vasile Avram şi Sorin Răducanu, indiscutabil am intrat într-o nouă era fără Giovanni, Corleone, Naşul, Meme, Tata Jean sau Berlusconi din Giuleşti.