Rezultatul alegerilor prezidenţiale, contestat la CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) a înregistrat până marţi la prânz trei contestaţii privind al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, urmând ca judecătorii să le discute miercuri.
Sesizările au fost formulate de cetăţeni simpli.
Potrivit art. 52 din Legea 370/ 2004 pentru alegerea preşedintelui României, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.
În această situaţie, prevede actul normativ, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
'(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
(3) Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor', mai prevede articolul menţionat.
Aceeaşi lege stabileşte că judecătorii Curţii validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Conform Constituţiei, CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui şi confirmă rezultatele sufragiului.