România a redevenit Grânarul Europei
Veștile bune din domeniul agricol continuă și anul acesta.
După ce în 2013 România a înregistrat o producție record datorită politicilor proactive asumate și implementate de către Executivul de la București și nu în ultimul rând ca urmare a condițiilor meteo favorabile, în anul 2014 evoluția pozitivă a agriculturii s-a reflectat, direct proporțional, în evoluția exporturilor din domeniu.
Astfel, conform datelor făcute publice de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), doar în ianuarie exporturile produselor agroalimentare au atins valoarea de 360,8 milioane de euro, înregistrând astfel o creștere de aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cu o asemenea creștere a volumului exporturilor din domeniul agricol, România este pe drumul cel bun pentru a redeveni Grânarul Europei.
Trendul crescător al exporturilor a fost stabilit încă de anul trecut, atunci când țara noastră a exportat o cantitate dublă de grâu față de anul 2012, dar și creșteri la exportul de seminţe de floarea-soarelui, seminţe de rapiţă, porumb, orz, ţigări şi alte produse agricole. În ianuarie 2014, veniturile obținute în urma exporturilor s-au datorat în primul rând porumbului, cele 291.000 de tone comercializate au adus 86,8 milioane de euro, care se traduc printr-o creștere de 76% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.
Totodată, exportul de grâu a înregistrat o creștere de 152% față de prima lună a anului trecut și a generat încasări de 60,6 milioane de euro. Pe listă se mai adaugă exporturile de ţigări de foi şi ţigarete (39,3 milioane de euro), seminţele de floarea-soarelui (35,6 milioane euro), ulei de floarea soarelui și nuci.
2013, cel mai bun an agricol al României din ultimii zece ani care a adus la bugetul de stat 18,5 miliarde de euro este foarte probabil să fie devansat de anul în curs, atât la nivelul exporturilor, cât și la nivelul producției agricole. La acest nivel este imposibil să nu aducem în discuție și acele pârghii folosite de guvernul Ponta pentru a sprijini creşterea producţiei şi a exporturilor produselor agricole, măsuri care au condus și la o rată de absorbție a fondurilor europene de 70% pentru exerciţiul bugetar 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020 România va avea la dispoziție 19 miliarde de euro destinați exclusiv domeniului agricol.
După ani de zile în care țara noastră a pierdut teren în domeniul agriculturii la nivelul Uniunii Europene, acum lucrurile s-au schimbat la 180 de grade și România are șansa de a redeveni Grânarul Europei. Anul 2014 se anunță a fi unul productiv din acest punct de vedere, lucru care se va cunoaște atât în buzunarele românilor, prin scăderea prețurilor la raft, cât și la nivelul economiei naționale.