Arma economică din spatele succesului răsunător al Germaniei. De ce puterile lumii sunt îngrijorate
In spatele succesului exporturilor Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, se afla o retea vasta si eficienta de promovare la nivel global a companiilor, care ajuta la cresterea excedentului comercial al tarii, o sursa de tensiune cu SUA si aliatii europeni, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Excedentul comercial al Germaniei a crescut de la 189,8 miliarde de euro in 2012 la 198,9 miliarde de euro anul trecut, un nou nivel record, dupa ce importurile celei mai mari economii europene au inregistrat o scadere mai puternica decat exporturile.
Precedentul record privind excedentul comercial, de 195,3 miliarde de euro, a fost inregistrat in 2007, inainte de declansarea crizei financiare globale.
Importurile Germaniei au scazut cu 1,2% anul trecut, la 895 miliarde de euro, in timp ce exporturile au consemnat un declin de numai 0,2%, la 1.093,9 miliarde de euro, potrivit datelor anuntate de biroul de statistica de la Berlin, citat de Wall Street Journal.
Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, surplusul de cont curent al zonei euro, a crescut cu mai putin de 4% in septembrie anul trecut, la 13,7 miliarde de euro, si este mai mic decat surplusul inregistrat individual de Germania, de 20 de miliarde de euro.
Germania a fost criticata, inclusiv de Statele Unite si FMI, pentru ca economia, bazata pe livrari la extern, nu importa suficient pentru a stimula alte economii din Europa. Trezoreria SUA a acuzat modelul economic bazat pe export al Germaniei ca impiedica recuperarea Europei din criza financiara. UE anunta anul trecut ca va evalua daca excedentul comericial al economiei germane a incalcat normele stabilite la nivel comunitar, scrie incont.ro.
Unul dintre motivele succesului exporturilor Germaniei, in multe cazuri subestimat, este insa reteaua globala de reprezentante economice, discreta dar foarte sofisiticata, construita pe parcursul mai multor decenii pentru a sustine exporturile companiilor, chiar si a celor mici, scrie WSJ.
Organizatia Camerelor Germane de Comert Exterior are 120 de birouri in 80 de tari, cu peste 1.700 de angajati, care promoveaza interesele comerciale ale Germaniei.
"Nu cred ca este vina Germaniei ca tara are excedent comercial. Diferenta apare din sistemul pe care il folosesc", a declarat Emma Marcegaglia, antreprenor italian si presedinte al Business Europe, grup de lobby activ in 35 de tari.
Sistemul german leaga camerele de comert din afara Germaniei cu 80 de camere regionale din Germania si este sustinut financiar atat de companii, cat si de stat. Antreprenorii afirma ca aceasta anvergura si integrare reprezinta o diferenta majora pentru sutele de mii de intrteprinderi mici si mijlocii, multe dinte acestea afaceri de familie, cunoscute in Germania sub termenul general de Mittelstand.
Astfel de companii beneficiaza de sprijinul camerelor de comert pentru a exporta pe piete indepartate, altfel foarte greu accesibile.
Impactul retelei de export a Germaniei este amplificat si de competitivitatea ridicata a industriei, precum si de cultura de economisire. Combinatia acestora conduce la surplusuri comerciale masive, care au atras criticile partenerilor. Germania nu urmareste, insa, o abordare de saracire a vecinilor, afirma Andreas Rees, economist la UniCredit.