Românii, printre europenii care merg zilnic cel mai putin cu autoturismul
Romanii se afla printre cetatenii statelor UE care folosesc autoturismul cel mai putin pentru transportul zilnic, releva un sondaj Eurobarometru emis recent de Comisia Europeana.
Potrivit cercetarii publicate in decembrie 2014, 40% dintre respondentii romani au declarat ca folosesc autoturismele pentru deplasarile de zi cu zi. Intre cetatenii celor 28 de state UE, romanii sunt pe antepenultimul loc in privinta folosirii autoturismului mentru deplasarile zilnice, ultimii in Uniunea Europeana fiind ungurii (33%) si letonii (38%).
Ungurii sunt, insa, pe locul al treilea in UE in ceea ce priveste preferinta pentru bicicleta (22%), spre deosebire de romani, care utilizeaza acest mijloc de transport in mica masura (7%).
La volan se urca zilnic cel mai mult cipriotii (85%), irlandezii (73%) si slovenii (71%).
In schimb, romanii si polonezii sunt pe locul al doilea in UE in privinta preferintei pentru transportul urban in comun (29%). Cei care folosesc cel mai des transportul urban in comun sunt letonii (31%).
De asemenea, mersul pe jos este preferat de romani in proportie mare comparativ cu cei mai multi europeni. 23% dintre respondentii romani s-au declarat pietoni, fiind pe locul al doilea in UE, la egalitate cu portughezii. Primul loc in UE este impartit de spanioli si bulgari (25%), in privinta preferintei pentru mersul pe jos.
Olandezii, in schimb, prefera mersul pe bicicleta (36%), la care sunt primii in UE, in loc sa mearga pe jos, la care sunt ultimii (4%). Si multi dintre danezi merg pe bicicleta (23%), ocupand locul al treilea in topul UE al preferintei velo.
La nivelul intregii Uniuni Europene, 54% dintre respondenti au declarat ca folosesc autoturismul in deplasarile lor zilnice, 19% transportul public urban, 14% mersul pe jos si 8% bicicleta, releva sondajul Eurobarometru.
Ce ii face pe romani sa prefere un mijloc de transport sau altul? In primul rand, convenienta (44% dintre respondenti), iar apoi facilitatile disponibile (24%), releva sodajul. Protectia mediului inconjurator este ultimul criteriu dupa care romanii aleg un anumit mijloc de trasport zilnic (2%).
In privinta frecventei deplasarilor pe distanta mare, romanii sunt printre ultimii in Uniunea Europeana. 44% dintre respondentii din Romania au declarat ca au efectuat cel putin o calatorie de minimum 300 km in ultimele 12 luni, clasandu-se pe locul al patrulea din coada. Portughezii (37%) si ungurii (38%) sunt pe ultimele doua locuri in UE la acest capitol. In schimb, podiumul este ocupat de suedezi (87%), luxemburghezi (83%), finlandezi (80%). La nivelul intregii UE, media este 59%.
In privinta calatoriilor lungi, romanii sunt ultimii in Uniunea Europeana la utilizarea transportului naval (0% dintre respondenti), in pofida accesului generos la Marea Neagra si la Dunare. Transportul cu masina (66%) este folosit de cea mai mare parte dintre romani pentru deplasarile de cel putin 300 km, urmat de autobuz (20%), avion (14%) si tren (11%).
La nivelul intregii Uniuni Europene, respondentii au declarat ca folosesc pentru deplasarile lungi: autoturismul, in proportie de 66%, avionul - 23%, trenul - 15%, autobuzul - 8%, transportul naval - 2%, motocicleta - 1%.