Românii vor afla, la final de mandat, dacă Băsescu poate da socoteală în fața legii
După ce ani întregi Traian Băsescu s-a ascuns în spatele beneficiilor funcției de președinte al României pentru a nu răspunde în fața justiției, contestația depusă de Gabriela Firea va face lumină în ceea ce privește limitele imunității. Cu această ocazie, Curtea Constituțională va delimita clar imunitatea prezidențială, ceea ce va permite justiției să îl audieze pe Traian Băsescu.
În contextul în care fratele președintelui a fost reținut într-un caz de trafic de influență ce aduce suspiciuni și asupra implicării lui Traian Băsescu, Înalta Curte de Casație și Justiție sesizează Curtea Constituțională cu privire la dosarul în care șeful statului este acuzat de șantaj de către Gabriela Firea.
Cu numai câteva luni înaintea încheierii mandatului, Traian Băsescu începe să aibă din ce în ce mai multe probleme deși, cel puțin până acum, este protejat de imunitate. Cu toate că ochii tuturor sunt ațintiți acum asupra dosarului Mircea Băsescu-Bercea Mondial, cazul de șantaj asupra senatoarei Gabriela Firea revine în atenția publicului.
Citeşte şi: Exit Traian Băsescu, un președinte distrus în ochii europenilor
În acest caz, Înalta Curte a admis contestația depusă de avocatul Gabrielei Firea și a cerut Curții Constituționale să se pronunțe cu privire la imunitatea de care se bucură președintele Traian Băsescu. Cererea Înaltei Curți vine în contextul în care, în luna aprilie, procurorul de caz și procurorul ierarhic superior au decis suspendarea cazului din motive ce țin de imunitatea președintelui. Avocatul senatoarei a contestat decizia procurorilor, apreciind că interpretarea procurorilor ar încălca mai multe prevederi constituționale. Decizia Înaltei Curți de admitere a contestației constituie o premieră, iar hotărârea Curții Constituționale va reglementa imunitatea de care se bucură președintele României. Astfel, Curtea va decide dacă imunitatea va rămâne extinsă sau șeful statului se va bucura de aceasta doar în ceea ce privește acțiunile întreprinse în exercitarea funcției.
Citeşte şi: Băsescu nu demisionează pentru că vrea să-l sprijine pe Iohannis
Gabriela Firea a depus două plângeri penale după ce într-o emisiune televizată, vizibil iritat de descoperirile făcute în dosarul Nana, președintele României a amenințat-o pe senatoare să fie atentă la soțul ei. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a declarat Traian Băsescu la vremea respectivă.
După ce ani întregi Traian Băsescu s-a ascuns în spatele beneficiilor funcției de președinte al României pentru a nu răspunde în fața justiției, contestația depusă de Gabriela Firea va face lumină în ceea ce privește limitele imunității. Cu această ocazie, Curtea Constituțională va delimita clar imunitatea prezidențială, ceea ce va permite justiției să îl audieze pe Traian Băsescu la final de mandat în cazuri ce nu țin de atribuțiile funcției. Astfel, Traian Băsescu va putea fi chemat la audieri nu numai în cazul de șantaj al Gabrielei Firea, dar și în dosarul Nana. Nu în ultimul rând, având în vedere implicațiile cazului de trafic de influență, pentru a face lumină în acest caz Traian Băsescu poate fi citat de către instanță pentru a aduce lămuriri și, de ce nu, pentru a răspunde în fața justiției în cazul în care se adeverește că președintele a avut vreo implicare în acest dosar.
Cu toate că Traian Băsescu se află la final de mandat iar până acum s-a folosit de imunitate pentru a scăpa de justiție, iată că acum Curtea Constituțională va avea ocazia să delimiteze clar limitele acesteia permițând magistraților să își poată exercita atribuțiile astfel în cât să facă lumină în cazurile în care șeful statului este implicat.