Romsilva a pierdut un milion de hectare de pădure din cauza Legii 247/2005
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a fost obligată prin Legea 247/2005 să pună la dispoziţia proprietarilor aproape un milion de hectare de pădure fără să aibă delimitată suprafaţa unde trebuia să fie pusă pădurea în posesie, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Adam Crăciunescu, într-o conferinţă de presă.
Dacă se punea în aplicare studiul de fezabilitate realizat cu Banca Mondială în 2005, practic înainte de a apărea Legea 247, evitam toate litigiile şi problemele regiei. Practic, Legea 247 a creat multe probleme pentru că a obligat regia să pună la dispoziţia proprietarilor 998.000 de hectare de pădure, fără să aibă, în toate situaţiile, delimitată suprafaţa unde trebuia să fie pusă în posesie acestă pădure. Şi aşa au apărut o serie de litigii, avem peste 3.100, cu tot felul de adevăraţi sau prezumtivi urmaşi ai foştilor proprietari care ne creează probleme. S-a venit în instanţă cu tot felul de documente scrise şi înainte de primul război mondial, şi din 1912, documente pe baza cărora s-au dat sentinţe în favoarea foştilor proprietari, astfel încât suprafaţa fondului forestier de stat a scăzut foarte mult', a spus Crăciunescu.
Acesta a precizat că Romsilva este pregătită să pună pe piaţă numai lemn cu certificare de provenienţă din partea administratorului de pădure.
'Avem pregătit acest program, după cel din UE, respectiv de a pune pe piaţă un lemn cu certificare de provenienţă. Asta presupune că orice lemn care pleacă din pădure va avea un document pe care îl emite administratorul fondului respectiv. Măsura este solicitată să apară şi în noul Cod Silvic', a adăugat şeful Romsilva.
RNP-Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului şi asigură servicii silvice pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi. Din totalul suprafeţei administrate 586.214 hectare se găsesc în arii protejate şi care cuprind inclusiv ultimele păduri virgine din Europa.