RTV.NET Vanghelie, implicat în frauda de la BAC din liceul Bolintineanu
Numele lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al Capitalei, apare în scandalul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Profesorul de religie care a colectat şpaga de la elevii care urmau să primească subiectele de bac rezolvate este angajat al Primăriei Sectorului 5, scrie RTV.NET.
Marian Vanghelie a confirmat faptul că Leonard Petre, profesorul de religie care strângea banii de la elevi, este angajat al Primăriei Sectorului 5.
"Este manager de trei luni de zile la primărie. Este un băiat tânăr şi nu este vinovat cu nimic. Eu vă asigur că nu este vinovat. Daca este va fi pedepsit", a spus Vanghelie la România TV.
Referitor la zvonurile legate de o presupusă legătură între secretara directoarei Costica Vărzaru, Elena Dumitru, şi membrii ai familiei Vanghelie, primarul a recunoscut faptul că o cunoaşte pe doamna Nuţi de ani buni de zile.
"Doamna Nuţi (Elena Dumitru) nu are nicio legătură cu familia mea. Ea a fost colega mea în Cooperaţie când aveam 18 ani", a afirmat Vanghelie.
Leonard Petre a fost ales în 2012 consilier local din partea USL în Primăria Sectorului 5. După ce a fost ales consilier local, Leonard Petre şi-a păstrat orele de religie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" la clasele a XII-a şi dirigenţia la una dintre clase.
Potrivit site-ului Liceului "Dimitrie Bolintineanu", printre activităţile reprezentative la nivelul catedrelor la religie, Leonard Petre s-a ocupat de serbarea de Crăciun, de organizarea pelerinajului la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, de excursii tematice la mănăstirile Dealu, Sinaia, Buşteni şi de activităţile cercului de folclor, împreună cu un alt profesor.
Profesorul de religie de la Liceul "Bolintineanu" şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi "cheltuieli" pentru bacalaureat, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare a fostei directoare a liceului.
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
"Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro/elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost colectate prin intermediul cadrelor didactice, diriginţi ai claselor terminale, directorii liceului susţinând că, la rândul lor, le vor remite cadrelor didactice asistenţi, membri ai comisiei de bacalaureat, cu atribuţii de supraveghere în sălile de examen ale centrului menţionat", au notat procurorii în documentul citat.
Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Petre Leonard. Banii strânşi de diriginţi de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de ţigări, ziare sau reviste aşezate pe catedre în timpul examenului, au mai notat procurorii în documentul citat.
Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor.
Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.
În timpul percheziţiilor care au avut loc luni, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen. Astfel, în sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului, se mai arată în documentul citat.