S-a descoperit cauza violenţei oamenilor. Răspunsul este unul surprinzător şi pentru specialişti
Oamenii se nasc infractori din cauza genelor sau devin infractori în urma unor evenimente din copilărie? Această dezbatere a fost relansată cu ajutorul unui nou studiu despre două mutaţii genetice, care se găsesc "cu o frecvenţă considerabil mai mare" în rândul delincvenţilor violenţi.
De ce sunt oamenii violenţi? Comunitatea ştiinţifică era împărţită până acum în două tabere: cercetătorii care cred că omul are violenţa în gene şi cei care afirmă că de vină sunt anumite circumstanţe şi educaţia primită în copilărie.
Două mutaţii genetice, identificate recent de oamenii de ştiinţă au fost asociate cu dezvoltarea comportamentelor infracţionale violente, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry, informează AFP.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproape opt sute de finlandezi, încarceraţi pentru infracţiuni violente şi delicte lipsite de violenţă.
Cercetarea arată că în comparaţie cu populaţia generală, cele două gene mutante ar fi "asociate unor comportamente extrem de violente".
Savanţii europeni şi americani care au realizat studiul spun că au ţinut cont şi de factorii de mediu: antecedente privind abuzurile de substanţe (droguri, alcool), personalitate antisocială şi maltratări suferite în copilărie. Aceşti factori nu au modificat însă rezultatul final.
Oamenii de ştiinţă atrag însă atenţia că studiul nu trebuie privit ca o Biblie. Studiul nu a fost conceput pentru a explica impactul variaţiilor genetice şi, potrivit autorilor, numeroase alte gene ar putea juca un rol important, direct sau indirect, scrie RFI.
Cele două versiuni de gene mutante sunt "mai degrabă obişnuite", întrucât aproximativ un individ din cinci este purtător, iar cei mai mulţi dintre purtători nu vor comite niciodată violuri, agresiuni fizice şi crime.
Autorii studiului spun că aceste rezultate nu ar trebui totuşi să schimbe părerea pe care oamenii o au despre responsabilitatea penală.
Alţi cercetători sunt sceptici vizavi de predispoziţia genetică a oamenilor pentru violenţă. Contribuţia acestor gene intervine doar în ceea ce priveşte 5-10% din riscul ca un individ să devină foarte violent, consideră John Stein, profesor emerit la Universitatea Oxford.
Ţinând cont de caracterul extrem de răspândit al acestor gene, "să vorbeşti despre «genele violenţei» ar reprezenta o exagerare uriaşă", spune la rândul său profesorul de ştiinţe neuronale Jan Schnupp de la Universitatea Oxford.
Aceste rezultate trebuie reproduse în alte ţări, pentru a confirma că ele nu apar din specificităţile genetice ale populaţiei finlandeze.