SEBASTIAN GHIŢĂ: "80% din economie este condusă de străini"

| 18 aug, 18:39

Sebastian Ghiţă a acordat un interviu pentru economica.net. În continuare, ce crede acesta despre noul Cod Fiscal, despre ce merge bine şi rău în economia României, despre cum arata sectorul IT pe care si-a cladit afacerile si despre revendicarile profesorilor si medicilor.

Economica: Ati activat foarte multi ani în mediul de afaceri, pe care banuiesc ca il urmariti si acum. Cum vede Sebastian Ghita, fostul om de afaceri, noul Cod Fiscal?

Sebastian Ghiţă.: Sunt total in favoarea adoptarii noului Cod Fiscal. Dezbaterea astazi este facuta in jurul cotei TVA. Daca sa fie 19 sau 20 sau 21. Ceea ce eu cred ca este important este sa vedem si celelalte facilitati oferite investitorilor romani sau straini. Spre exemplu, impozitul de 5% aferent dividendelor, precum si neimpozitarea profitului reinvestit sunt chestiuni la fel de importante. Si mai sunt multe masuri si clarificari care vor ajuta enorm mediul de afaceri.

E.: Probabil o intrebare cu raspuns previzibil, insa cum credeti ca a performat guvernul Ponta in zona economica

S.G.: Am vazut toti cifrele care arata o crestere economica solida si aflam in fiecare zi vesti pozitive despre cresterea in zone precum industria, IT etc. Faptul ca bancile incep sa simta interes din partea mediului de afaceri si ca anunta ca au repornit creditarea este iar un semn bun. Viitorii cinci ani arata bine daca ne uitam la indicatorii economici de astazi.

E.: Totusi, trebuie sa existe si lucruri pe care nu le vedeti bine in economia Romaniei...

S.G.: Absorbtia fondurilor europene este un capitol unde am fi putut sa ne miscam mai bine. Cred ca vom termina anul cu 70% sau 75% absorbtie, dar se putea mai mult. Pregatirea si intelegerea programului financiar 2007 - 2014 a fost deficitara. Zone cu potential urias de absorbtie precum transporturile, energia, mediul nu au livrat proiecte si nu au contribuit asa cum trebuia la acest efort.

Avem si o problema de conceptie. Astazi este in dezvoltare Ministerul Fondurilor Europene. Dar acest minister este un administrator. Nu poate si nu va reusi sa fie un creator de proiecte si de programe.
Mediul de afaceri si ONG urile precum si ministerele de resort sunt cele chemate sa stabileasca prioritati si sa scrie programe. Astazi inca nu avem transata aceasta contrapunere. Si mecanismul nu este functional 100%. A trecut deja un an si nu am avansat prea mult.

E.: Care ar fi solutiile pe care le-ati recomanda?

S.G.: In primul rand trebuie sa intelegem ca 20 de miliarde de euro in 7 ani nu pot fi gestionate cu hartia si pixul si cu tabele. Este obligatoriu sa avem un sistem informatic integrat pentru gestionarea programelor europene si decontarea lor. Ne trebuie ca aerul un sistem informatic cu care sa permitem lansarea de apeluri, primirea de propuneri, evaluarea, contractarea si decontarea online. Trebuie sa lucram in timp real si cu viteza si acuratete. Ce a fost pana acum a fost o debandada.
Apoi ne trebuie la nivel national un sistem informatic integrat pentru gestionarea proiectelor de investitii complexe. Cele care se fac cu bani de la bugetul de stat si cu bani europeni. Ne trebuie un sistem unde sa avem integrata informatia privind cofinantarile, informatia privind aprobarile diferitelor institutii, termene de realizare, taskuri institutionale si nu in ultimul rand deadline-uri.
Termene precise pe institutii si persoane care sa poata fi urmarite public. Daca rezolvam aceste probleme rapid, Romania va putea sa ajunga la 100% absorbtie in 2020. Mai sunt multe idei care trebuie implementate.

Citeste si: Sebastian Ghiţă: Nu am legătură cu căutarea planorului şi compania Teamnet

E.: Are guvernul Ponta capacitatea sa mai faca toate acestea ?

S.G.: Cu parere de rau o spun, dar hartuiala din ultimele 6 luni de dupa alegerile prezidentiale nu a ajutat. Nu e un repros, insa principala grija a statului trebuie sa fie asigurarea unui mediu concurential companiilor de pe piata si asigurarea unui climat de corectitudine in jurul institutiilor publice. Altfel spus, suntem multi in tara cei care credem ca actele economice si sociale sunt cele care trebuie sa fie sustinute de actul de justitie.

Da. Avem nevoie de justitie pentru a asigura concurenta loiala reala intre companiile din piata. Dar e important ca firmele cu capital romanesc si cele cu capital strain sa fie tratate la fel. Nu cred ca ai nostri sunt hoti si evazionisti, iar ceilalti oameni de afaceri care aduc tehnologii si capital strain sunt niste ingerasi. Astazi 80% din economia Romaniei este condusa de straini. Daca evaziunea si colectarea scazuta sunt niste probleme, atunci 80% din vina nu este a romanilor.
Avem nevoie de justitie si pentru a elimina coruptia din administratie, dar iar vin si spun ca justitia este chemata nu doar sa opreasca furtul, ci si sa pesepseasca blocajul. Coruptia vine ca raspuns al mediului de afaceri la blocaje generate intentionat sau nu de administratie. Asadar eu cred ca justitia trebuie sa fie suport al actelor economice si sociale. Daca impingem societatea sa nu mai faca nimic sigur nu vom mai avea coruptie dar nici nu vom performa economic si social.

E.: Cum credeti ca pot fi rezolvate blocajele si coruptia ?

S.G.: Reguli clare si verificarea lor. Termene pentru orice act administrativ. Pedepse pentru cei care blocheaza. Atunci va disparea si motivul pentru care apare coruptia. Haideti sa luam zona achizitiilor publice. Ne tot intrebam cum sa o abordam. Am observat ca nimeni nu vrea o abordare simpla si clara.
Scrisori de garantie de buna executie, insusirea in totalitate a proiectelor tehnice, regula cu limita de 10% supracontractare si adoptarea peste tot a criteriului : pretul cel mai mic. Asa vor disparea si interpretarile si aranjamentele si coruptia. Iar piata va cerne rapid companiile care stiu si pot sa construiasca proiecte, de companiile care nu performeaza.

E.: Ce parere aveti despre revendicarile medicilor si profesorilor ?

S.G.: Este evident ca nu vom putea sa crestem ca societate daca nu vom investi in sanatate si in educatie. Cand a ajuns la putere PSD avea in plan sa construiasca acele noi spitale regionale si sa termine de reparat si modernizat cat mai multe scoli. Nu stiu cat s-a reusit. Au existat apoi bani la POSDRU pentru formare profesionala. Nu pare ca s-au cheltuit eficient. Cred ca majoritatea banilor de la noul program de formare a resursei umane trebuie sa mearga spre medici si profesori.
Cu acesti bani ii si putem plati mai bine si le si putem asigura formarea profesionala continua.
Ma intorc iar la IT. Avem nevoie si erau gandite niste platforme informatice care sa permita medicilor si profesorilor sa se inregistreze lunar si sa participe la cursuri online. Asa puteau foarte usor sa fie verificati si platiti pentru efortul de a si ridica nivelul de cunostinte. Vom fi obligati sa investim in medici si profesori. Altfel Romania va plati foarte scump in urmatorii 30 de ani.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ