UPDATE Şeful de cabinet al lui Victor Ponta, audiat de DNA în cazul Duicu
UPDATE Vlad Stoica, şeful Cancelariei premierului Victor Ponta, a ieşit miercuri din sediul DNA, după ce a fost audiat în calitate de martor în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
La ieşire, Vlad Stoica nu a dorit să facă declaraţii presei, susţinând că nu este persoană publică.
Audierea acestuia vine ca urmare a faptului că în dosarul instrumentat de DNA există informaţia că Adrian Duicu şi-a folosit influenţa politică chiar din Cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru numirea lui Ştefan Ponea într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne.
La un moment dat, Duicu spune că Petre Tobă a fost chemat la Palatul Victoria de 'şeful cel mare', care ar fi Vlad Stoica.
Potrivit DNA, Adrian Duicu a făcut demersuri la MAI pentru menţinerea lui Ştefan Ponea ca şef al IPJ Mehedinţi sau chiar numirea acestuia la conducerea unei structuri din MAI.
În schimb, poliţistul i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de un dosar de incompatibilitate deschis de ANI, apelând la cunoştinţele sale din domeniul judiciar.
Astfel, după ce Curtea de Apel Craiova a anulat, pe 21 martie 2013, raportul ANI ce îl declara incompatibil pe Duicu, acesta a luat legătura cu adjunctul secretarului de stat MAI, Dumitrescu Doru, căruia i-a comunicat pe data de 13 iunie: 'mă duc la premier dimineaţa şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez p'acesta bine acia'.
'La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord. În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan', se arată într-un referat al DNA. Alte pasaje din referatul DNA: 'În anticamera Şefului cancelarului Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întâlnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcţie de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă. (...) Inculpatul Duicu arată, în data de 13.06.2013, într-o discuţie cu inculpatul Ponea că 'Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs'. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu. Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma 'l-a chemat acolo şefu al mare' pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern să discute despre inculpatul Ponea ar fi Şeful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competenţe să-l cheme pe şeful Poliţiei române la Guvern şi, de asemenea, că şeful cancelariei ar fi cel care foloseşte 'biroul oval', dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei'.
Pe 4 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, urmărit penal de procurorii DNA pentru şapte infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită.
Stoica este audiat în calitate de martor, susţin surse judiciare.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, la începutul lunii aprilie, ca Adrian Duicu să fie cercetat în continuare în stare de arest preventiv, într-un dosar în care este urmărit penal de procurorii DNA pentru şapte infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită.