Seniorul Quintus, verde-n față lui Antonescu: 20% sau acasă
Mircea Ionescu Quintus, președintele de onoare al PNL, a fost sărbătorit de colegi cu prilejul împlinirii venerabilei vârste de 97 de ani. Seniorul seniorilor, cum mai este el numit, a păstrat același ton moderat și sceptic pe care l-a adoptat încă de când l-a sfătuit pe liderul actual, Crin Antonescu, să nu renunțe la USL.
"Situaţia asta delicată am trăit-o de când mă ştiu în PNL, că mai mult în opoziţie am fost decât la putere. Pentru partid e mai bine să fim în opoziţie, ne întărim mai mult, când suntem la guvernare ne ocupăm de alte treburi decât de cele ale partidului. Nu socotesc că e o situaţie dificilă, e un moment pe care sunt sigur că îl vom trece şi - aşa cum spunea şi preşedintele partidului - dacă nu luăm 20% ne ducem acasă", a declarat seniorul PNL.
Mesajul este clar, la adresa lui Antonescu, joaca de-a opoziția ar putea costa PNL, de data aceasta, procente importante. Semnalul este dat pe același ton moderat, cu care Quintus i-a obișnuit pe liberali, dar nu este lipsit de claritate. Un procent dezastruos, sub 20%, pentru partid înseamnă că cei doi lideri, președintele de onoare și președintele actual vr trebui să-și depună mandatele. Din acel punct, traiectoria PNL devine imprevizibilă. Dacă se va merge pe linia cooptări exilatului Tăriceanu, o premieră politică a ultimilor ani, drumul PNL ar fi clar acela sugerat și de Victor Ponta, de reîntoarcere și refacere a constructului politic al USL. Dacă liberalii se vor încrede mai degrabă în carisma lui Ludovic Orban, care deja emite și el pretenții la fotoliul lui Antonescu, atunci, în cel mai bun caz, va exista un sprijin politic negociat cu PSD-UNPR-PC și UDMR, la campania prezidențială din iarnă. În acest ultim caz, puterea PNL de a mai impune un candidat pentru Cotroceni va fi aproape nulă. Singura șansă a PNL pentru Cotroceni este în prezent asigurată de prezența simbolică a lui Tăriceanu alături de liderul PSD, Victor Ponta.
Mircea Ionescu Quintus, la rândul său, se exprimă cu regret nedisimulat în favoarea proiectului USL, dovadă și declarația recentă dată într-un interviu acordat Jurnalului Național, în care transpare aceeași critică constantă la adresa lipsei de experiență de care s-a făcut vinovat Antonescu:
”Aş spune că cei care conduc, mă refer la partidele politice, parcă nu au suficientă experienţă. În politică izbuteşti dacă într-un anumit moment ştii să depăşeşti un impediment, mai mare sau mai mic, prin înţelegere, n-aş zice neapărat prin compromis, dar printr-o îngăduinţă dintr-o parte în alta, primând întotdeauna interesul general, interesul public şI mai puţin cel individual. Din păcate, tinereţea împiedică câteodată această înţelegere şI eu sunt amărât că USL-ul acesta care a însemnat pentru foarte mulţi dintre noi o speranţă, o certitudine că viaţa ni se poate îmbunătăţi, iată că se destramă şi nu ştiu ce se va putea aşeza în locul unei asemenea alianţe democratice. În partidul nostru eu am prieteni care nu sunt neapărat politici. Din păcate, prietenia politică la un moment dat se destramă.