Crin Antonescu – nesincer în mesajele de unitate naţională
Cum lucrurile în opoziţie nu merg tocmai într-o direcţia favorabilă PNL-ului, Crin Antonescu depune eforturi vizibile pentru a fi luat în seamă de mass-media. Cea mai recentă tentativă de acest fel a avut loc marţi, în contextul în care Vladimir Putin oficializa alipirea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă.
Liderul liberalilor a adresat un apel public partidelor parlamentare, preşedintelui şi premierului în sensul declanşării unor consultări prin care ar urma ca România să se poziţioneze oficial vizavi de agresiunea Rusiei. "Suntem poate în cel mai delicat moment al relaţiilor internaţionale din perioada de după Războiul Rece. Gestul Kremlinului de astăzi de a declara anexarea Crimeii, ca şi o serie de alte declaraţii foarte grave făcute de preşedintele rus, Vladimir Putin, schimbă nu doar ordinea de drept în relaţiile internaţionale, ci şi toate raporturile politice care au funcţionat în ultimii ani. Suntem în faţa unei tensiuni majore în relaţia dintre Federaţia Rusă şi zona european şi euroatlantică", a declarat Antonescu. Liderul PNL a susţinut că România trebuie să fie "una dintre vocile cele mai active ale NATO şi ale UE în raport cu modificarea situaţiei geopolitice în această parte a lumi".
Poate că declaraţia lui Crin Antonescu ar fi putut fi “suspectată” ca fiind responsabilă şi ar fi avut un parfum de credibilitate dacă preşedintele PNL s-ar fi oprit aici. Liderul liberal a trecut rapid de la una la alta astfel că, între un aşa-zis apel la responsabilitate şi o propunere privind demararea unor consultări, Crin Antonescu nu s-a putut abţine să nu trimită săgeţi în direcţia lui Victor Ponta şi a PSD. "Dacă e de preferat, eu tot pe domnul Băsescu aş fi vrut să-l am adversar, dar nu se mai poate. Şi atunci, merge şi domnul Ponta. Adică şi domnul Ponta, dacă vorbim în termeni de box, deşi confruntarea prezidenţială nu e una de box, ai în cine să dai. L-aş prefera pe domnul Ponta", a declarat Crin Antonescu în acelaşi context.
Modul în care amestecă liderul PNL temele, făcând tranziţia de la subiecte deosebit de importante la atacuri banale nu numai că nu-i face cinste lui Crin Antonescu, dar îi şi bătătoreşte prezidenţiabilului liberal drumul spre eşec. Fiindcă jocul politic neserios al cărui protagonist este însuşi Crin Antonescu ridică în mod legitim semne de întrebare cu privire la capacitatea liderului PNL de a acţiona în confirmitate cu rigorile funcţiei prezidenţiale.
Aşa se face că, cel mai probabil, singura experienţă prezidenţială cu care Crin Antonescu va rămâne în istorie va fi legată de interimatul de o lună de la Cotroceni, când liderul PNL, pe atunci preşedinte al Senatului, i-a ţinut fotoliul cald lui Traian Băsescu cât timp şeful statului a fost suspendat. Cert este că, de la momentul în care a decis transferul PNL în opoziţie şi ruperea USL, Crin Antonescu şi partidul pe care îl conduce nu se regăsesc. Ceea ce nu e deloc un semn bun pentru liberali, în plin an electoral.