Sensul real al atitudinii PMP şi PDL faţă de demisia lui Băsescu
Demisia liderului de la Cotroceni le-ar da voie procurorilor să pună întrebările care se impun în ceea ce priveşte o presupusă implicare a lui Traian Băsescu în dosarul în care fratele său este deja arestat pentru 30 de zile. Ieşind miercuri din sală, cei de la PDL şi PMP nu au făcut altceva decât să se facă scut în jurul lui Traian Băsescu.
Miercuri, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a votat declaraţia politică prin care se cere demisia preşedintelui Traian Băsescu. Deşi, din punct de vedere juridic declaraţia nu are un caracter obligatoriu, vorbim despre un act politic pe care legislativul şi l-a asumat în raport cu Preşedintele României şi scandalul în care familia acestuia este implicată. Dacă votul din Parlament are o importanţă reală, atunci aceasta este reprezentată de faptul că fiecare parlamentar şi partid politic şi-a asumat o poziţie tranşantă faţă de preşedintele Băsescu.
Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU: Parlamentul a 'fraternizat' cu clanul Bercea
Desigur, reprezentanţii alianţei PSD-UNPR-PC care au participat la şedinţă au votat în unanimitate în favoarea declaraţiei propuse de preşedinţii celor două Camere, documnet care a fost adoptat în final cu 344 voturi ”pentru” şi niciun vot ”împotrivă”. Acest rezultat nu ar fi putut fi putu fi însă posibil fără o parte din parlamentarii liberali, care de această dată au fost alături de foştii lor aliaţi din USL, în ciuda apropierii din ce în ce mai puternice dintre PNL şi PDL.
Și mai intersantă a fost poziţionarea PDL şi PMP, reprezentaţii ambelor partide încolonându-se şi ieşind din sală înainte de momentul votului. Nu vorbim despre o acţiune spontană a parlamentarilor celor două partide, ci despre o decizie asumată politic ca atare de conducerile celor două formaţiuni de dreapta. În timp ce liderii PDL au încercat să se comporte cât de cât civilizat, Elena Udrea nu a ratat nici această ocazie de a face circ, încercând să decrediblilizeze demersul lui Călin Popescu-Tăriceanu printr-un protest desfăşurat pe holurile Palatului Parlamentului. Favorita lui Traian Băsescu a dorit, fără succes, să realizeze o mică diversiune gândită să atragă atenţia opiniei publice de la miza reală a discuţiei, şi anume relaţiile dintre familia prezidenţială şi clanul de interlopi Bercea.
Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU are imunitate pentru că așa a vrut DANIEL MORAR?
Desigur, gestul PDL şi PMP poate fi interpretat de o manieră simplistă ca exprimând dorinţa acestor partide de a nu participa la un demers pe deplin justificat al legislativului, având în vedere modul în care prestigiul instituţiei prezidenţiale a avut de suferit în urma scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondialul. Însă, el are o însemnătate mult mai mare dacă avem în vedere că în dosarul DNA începe să se vorbească din ce în ce mai des şi despre Traian Băsescu.
Citeşte şi: Bercea şi Izaura Anghel au continuat atacurile la adresa lui Kovesi şi Stanciu la audierile DNA
Astfel, miza reală este reprezentată atât de influenţa pe care preşedintele o are asupra instituţiilor statului cât şi de imunitatea construită artificial de oameni precum Daniel Morar şi care îi permite preşedintelui să stea liniştit în timp ce justiția bate la poarta Cotroceniului. Demisia liderului de la Cotroceni le-ar da voie procurorilor să pună întrebările care se impun în ceea ce priveşte o presupusă implicare a lui Traian Băsescu în dosarul în care fratele său este deja arestat pentru 30 de zile.
Ieşind miercuri din sală, cei de la PDL şi PMP nu au făcut altceva decât să se facă scut în jurul lui Traian Băsescu, într-o încercare disperată de a mai atenua din presiunea publică din ce în ce mai mare la care este supus liderul de la Cotroceni. În final, în astfel de gesturi se vede cui îi sunt loiali în realitate membrii opoziţiei, în ciuda retoricii ieftine pe care, cel puţin PDL-ul, o practică de atâtea luni.
Ştirile orei
Pari baiat tanar, si mi-e groaza cand ma gandesc ca idioti necopti ca tine pupa in dos un lider odios, la fel ca acum 25 de ani cand probabil ca te uitai la Mihaela si intelegeai la fel de mult ca acum ce se intampla in politica.