TRAIAN BĂSESCU are imunitate pentru că așa a vrut DANIEL MORAR?
Între răspunderea președintelui și cea a parlamentarilor nu există nicio diferență. Dacă deputații și senatorii pot fi trimiși în judecată conform art. 72, alineatul 1, din Constituţie, atunci același lucru se aplică și în cazul președintelui.
Portalul Lumea Justiției a atras atenția recent asupra unui detaliu extrem de interesant: dosarul Băsescu-Bercea a dezgropat problema imunității președintelui, doar ca să constatăm că între timp CCR i-a îngropat atât pe Traian Băsescu, cât și pe șefii marilor Parchetelor, conform deciziei 284 din 21 mai 2014, adoptată in unanimitate!
Citeşte şi: Legea privind alegerea Preşedintelui României, modificată de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă
Decizia, care – conform www.luju.ro - a fost semnată chiar și de Daniel Morar, precizează că președintele României "rămâne răspunzător pentru toate actele și faptele săvârșite în perioada în care a exercitat funcția publică și care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice". Acesta fost un subiect intens dezbătut, încă de la episodul suspendării din 2012 și decizia CCR, care soluționa conflictul juridic de natură constitutională dintre Băsescu și Guvernul României, nu face decât să confirme părerea tuturor experților constituționali care s-au exprimat în acest sens: între răspunderea președintelui și cea a parlamentarilor nu există nicio diferență. Dacă deputații și senatorii pot fi trimiși în judecată conform art. 72, alineatul 1, atunci același lucru se aplică și în cazul președintelui.
Citeşte şi: VICTOR PONTA: Pe 2 noiembrie va fi primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe 16 noiembrie al doilea tur
Or, toate acestea conduc la concluzia îngrijorătoare că din vina unor persoane, cum ar fi Daniel Morar, care decis altfel, de capul lui, s-au acumulat extrem de multe dosare și tot atâtea semne de întrebare privitoare la situația juridică a președintelui Traian Băsescu. Lunga serie a dosarelor bocate, ne referim la Flota, Casa din Mihăileanu, Nana, cât și cele de agresiune fizică, au debutat cu blocarea anchetei în cazul cheltuielilor decise de primarul general Traian Băsescu, fără aprobarea Consiliului Municipal, un dosar pe care un procuror tânăr a pus decizia NUP, fără alte explicații, imediat după ce primarul general a câștigat alegerile prezidențiale. Toate acestea trebuie revăzute în prezent și coroborate – așa cum remarca www.luju.ro – cu o eventuală acuzație de favorizare a infractorului, în cazul celor care au decis abuziv că președintele republicii s-ar bucura de o aberantă imunitate absolută în fața legii.