Sfinții Trei Ierarhi: PERICOL DE MOARTE pentru gospodinele care nu fac ASTA
An de an, pe data de 30 ianuarie îi prăznuim pe cei trei Sfinți Ierarhi, Vasile cel mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Fiecare dintre cei trei a avut o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți și ”protectori ai învățământului teologic”.
Ce trei Sfinți sunt celebrați și separat, însă Biserica a hotărât să îi prăznuiască și împreună, pe data de 30 ianuarie, datorită contribuțiilor lor foarte importante la propovăduirea ortodoxismului.
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330 în orașul Cezareea Capadociei, într-o familie numeroasă și foarte bogată. A studiat la Constantinopol filozofia și retorica, devenind un cunoscut profesor. Mama sa și una dintre surorile sale l-au convins să ia calea credinței, iar din acel moment și-a donat toate avuțiile celor nevoiași și a ajutat la construirea caselor pentru sărmani, a eliberat sclavii și a propovăduit Sfânta Evanghelie până în ultimul moment al vieții, notează Avantaje.
Sfântul Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul s-a născut în același an, 330, și urmat studii la Cezareea Capadociei, la Cezareea Palestinei și apoi la Atena, despre cultura omenirii și învățătura creștină. Ajunge episcom la Sazima, apoieste înscăunat Patriarh la Constantinopol, unde începe să explice învățătura creștină, reușind să îi învețe pe toți calea dreaptă a creștinismului ortodox. Este cel mai cunoscut pentru cele cinci cuvântări frumoase pe care le-a făcut despre Sfânta Treime în Sinodul al II-lea Ecumenic de la Constantinopol.
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 354 la Antiohia, iar la vârsta de 14 ani s-a călugărit. În anul 386 a fost făcut preot și a primit misiunea de predicator, pentru răspândirea credinței ortodoxe între goții arieni de la Dunăre. Ioan Gură de Aur mai este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai modești arhiepiscopi, cu o dragoste enormă față de Dumnezeu. A împărtășit credința sa până în ultimele momente de viață, moarta survenindu-i după tratamente inumane, aplicate ca pedeapsă pentru credința sa.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi
Bolnavii își găsesc vindecarea dacă se roagă și țin post în ziua de 30 ianuarie, deoarece se spune că cei trei Sfinți Ierarhi sunt vindecători și au grijă de cei sărmani și bolnavi.
În ziua Sfinților Trei Ierarhi se schimbă vremea. Din bătrâni puteai afla cum urmează să fie primăvara sau vara: dacă gheața se topește de pe streșinile caselor în ziua praznicului, atunci urmează o primăvară friguroasă, iar dacă în ziua aceea este ger, atunci vom avea o vară caniculară.
Gospodinele fac colive și le împart pentru morții neîmpărtășiți. Alături de colivă se mai împart fructe și pește, însă fiecare gospodină împarte doar la trei bărbați. Se spune că femeile care nu respectă sărbătoarea vor rămâne văduve.
Se mai dau de pomană cărți de rugăciuni și iconițe cu cei Trei Ierarhi și se face pomenire pentru sporul casei și pentru sănătate trupească și sufletească a membrilor familiei. Se mai dă de pomană și câte o candelă, ca viața să fie luminoasă tot anul.
Fetele nemăritate se roagă celor Trei Sfinți în ziua praznicului lor ca să le aducă bucurii și soți buni, iar în acea zi, dacă mănâncă pâine cu sare își vor afla ursitul.