Veste bună: Șomajul a scăzut sub 5%
Conform datelor prezentate de ANOFM aproape 445.000 de români se aflau în şomaj în luna mai a acestui an, cu circa 20.000 mai puţini decât în luna precedentă. Creşterea numărului de angajaţi a determinat înregistrarea unei rate a şomajului de 4,91%, mai mică cu 0,22% decât cea din luna aprilie a anului curent şi cu 0,12% mai mică decât cea din luna mai a anului trecut.
După ce în săptămânile anterioare, Institutul Naţional de Statistică a raportat o majorare a principalilor indicatori din economie iar în primul trimestru al acestui an s-a constatat o creştere a PIB de 3,8%, ANOFM a venit cu o veste bună, anunţând scăderea şomajului sub pragul de 5%.
Citește și: Şomajul a scăzut sub pragul de 5% pentru prima dată în ultimele opt luni
Reducerea nivelului ratei şomajului este în directă legătură cu performanţele înregistrate de economia naţională anul trecut şi în primele luni ale acestui an. Stimulate de creşterea profiturilor şi a comenzilor, multe dintre companii au decis să efectueze angajări pentru a-și dezvolta activitatea productivă, ceea ce a contribuit la majorarea nivelului de ocupare a forţei de muncă. Conform datelor publicate luni de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, şomajul a înregistrat o scădere importantă, ajungând pentru prima dată în ultimele opt luni sub pragul de 5%.
Astfel, conform datelor prezentate de ANOFM aproape 445.000 de români se aflau în şomaj în luna mai a acestui an, cu circa 20.000 mai puţini decât în luna precedentă. Creşterea numărului de angajaţi a determinat înregistrarea unei rate a şomajului de 4,91%, mai mică cu 0,22% decât cea din luna aprilie a anului curent şi cu 0,12% mai mică decât cea din luna mai a anului trecut. Astfel, conform datelor furnizate de către ANFOM, până la sfârşitul lunii mai, în comparaţie cu luna ianuarie, numărul şomerul înregistraţi a scăzut cu 85.000 de persoane. Defalcat pe grupe de vârstă, din cei aproape 445.000 de şomeri înregistraţi, 44.954 dintre aceştia au sub 25 de ani, 34.929 au între 25 şi 29 de ani, 103.328 au între 30 şi 39 de ani, 129.670 au între 40 şi 49 de ani, 63.712 - între 50 şi 55 de ani şi 68.100 au vârsta peste 55 ani.
Citește și: Ce se poate face cu banii din reducerea CAS
Datele furnizate de ANOFM vin să confirme o dată în plus eficienţa politicilor implementate de guvern ce au avut ca obiectiv creşterea numărului de locuri de muncă. În acelaşi timp, este de așteptat ca trendul de reducere a nivelului șomajului să continue de o manieră tot mai accelerată în perioada următoare, având în vedere măsurile stimulative avute în vedere de către cabinet. Iar aici trebuie să menționăm în primul rând implementarea reducerii CAS începând cu 1 octombrie, măsură în urma căreia companiile vor putea să utilizeze sumele economisite pentru dezvoltare si, implicit, pentru crearea de noi locuri de muncă. Reducerii CAS i se vor adăuga și alte proiecte menite să crească nivelul de ocupare.
Citește și: INS: Rata şomajului a fost de 7,2 % în primul trimestru din 2014
Unul din proiectele destinate stimulării creării de noi locuri de muncă este programul guvernamental „Subvenţii pentru 20 de joburi” ce va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Prin intermediul acestui program, companiile care vor crea minim 20 de noi locuri de muncă vor primi ajutoare de la stat care vor acoperi o parte din cheltuielile cu salariile, creându-se astfel peste 30.000 de noi locuri de muncă. Un alt program destinat creării de noi locuri de muncă, prevede acordarea unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii care vor angaja tineri absolvenţi.