Sondaj: Cum și-au schimbat românii opinia despre migranți în mai puţin de trei săptămâni
Mai mult de jumătate dintre români cred că țara noastră nu ar trebui să primească refugiați și că aceștia nu ar trebui să se stabilească în România, conform celui mai recent sondaj INSCOP. Un sondaj IRES arăta la începutul acestei luni că românii cred că refugiații ar trebui să aibă dreptul să aleagă țara unde vor să își clădească noua viață, în condiţiile în care România nu figura printre destinaţiile lor preferate.
Criza migranților este sintagma cuprinsă aproape zilnic în titlurile știrilor din ultima lună. Cum a schimbat acest aflux de informaţii percepţia românilor despre imigranţi vedem în concluziile a două sondaje publicate la distanţă de trei săptămâni.
Dacă la începutul lunii un sondaj IRES arăta că 65% dintre respondenți au fost de acord total sau parțial ca România să primească un anumit număr de imigranți în calitate de membru UE, situația s-a schimbat pe măsură ce știrile privind valul de imigranți au inundat toate canalele media.
Astfel, 56,2% dintre respondenți cred acum că România nu ar trebui să primească refugiați, în timp ce 35,5% cred că ar trebui să primească, iar 8,3% au ales varianta "nu știu sau nu răspund", relevă cel mai recent sondaj al INSCOP, dat publicităţii marţi.
Cum priveau românii imigranții atunci când credeau că nu sunt expuși la o eventuală "invazie"
Peste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, iar 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea armatei de a gestiona o criză a imigranților, potrivit sondajului IRES dat publicităţii la începutul lunii septembrie.
La trei săptămâni distanţă, sondajul INSCOP arată că dintre cei care cred că România trebuie să primească refugiați, 82,1% consideră că țara noastră trebuie să stabilească singură cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun că ar trebui primit numărul de refugiați cerut de UE, în timp ce procentul non-răspunsurilor a fost de 3,3%.
Potrivit sondajului, 26,5% dintre români ar fi de acord ca refugiații să se stabilească în România, în timp ce 65,3% susțin contrariul. În această chestiune, procentul non-răspunsurilor a fost de 8,2%, conform Agerpres.
Citeşte şi: Sondaj: Mai mult de jumătate dintre români nu sunt îngrijoraţi de invazia imigranţilor
Ce răspundeau românii la începutul lunii
- Din datele cercetării, mai mult de jumătate dintre români — 58% — cred că refugiații ar trebui să aibă dreptul să aleagă țara unde vor să își clădească noua viață.
- mai mult de jumătate dintre români — 57% — apreciază drept mic și foarte mic riscul că România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa.
Citește și: Criza imigranților: Gabriel Oprea participă marți la Consiliul extraordinar JAI. Ce poziție are România
41,7% dintre respondenți cred că refugiații adunați la granițele UE au plecat din țările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,4% cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% că este vorba de imigranți care vin spre vechiul continent din cauza sărăciei din zonele lor de origine. 5,9% cred că imigranții sunt, în primul rând, persoane care ar prefera să trăiască în UE, iar 5,7% nu știu sau nu răspund la întrebare.
Sondajul mai relevă că 29,5% dintre respondenți sunt de acord că România ar putea deveni țară de tranzit pentru imigranții din Orientul Mijlociu în mare și foarte mare măsură, în timp ce 22,5% au ales varianta "nici în mică nici în mare măsură", 37% "în mică și foarte mică măsură", iar 11% "nu știu sau nu răspund".
De asemenea, 23,9% dintre români cred în mare și foarte mare măsură că România ar putea deveni țară de destinație pentru imigranți, 21,8% au optat pentru varianta "nici în mică nici în mare măsură", 44,3% pentru "în mică și foarte mică măsură", iar 10% nu știu sau nu răspund.
24,4% dintre români ar fi de acord cu stabilirea refugiaților în localitatea lor, 67,1% și-au exprimat dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 8,5%.
Faţă de primul sondaj de opinie procentul românilor care ar fi de acord cu stabilirea refugiaţilor în localitatea lor s-a înjumătăţit.
Întrebați de posibilitatea ca refugiații să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, arăta studiul IRES de la începutul lunii septembrie.
Directorul general INSCOP, Darie Cristea, consideră că opinia publică din România are o poziție conservatoare și prudentă.
"Este o poziție comună în statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decât România. Adevărul este că europenii, deci inclusiv românii, nici nu au văzut coerența și stăpânirea situației pe care le așteptau de la instituțiile europene", arată el.
"Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 10-15 septembrie. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.
Ştirile orei
Avem nevoie de operatori online pentru postare de anunturi. Conditii minime: acces la internet, disponibilitate 3 h/zi, telefon mobil. Dorim sa colaboram cu persoane serioase, dedicate si perseverente intr-un proiect unic la nivel national. Asiguram in schimb profesionalism si performanta, iar castigurile ajung la 300 euro lunar. Solicita mai multe detalii la adresa: [email protected]
Anunt valabil pentru toate localitatile din tara.
[email protected]