Update: Directorul general al Antena 1, reţinut pentru 24 de ore
Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru infracţiunea de şantaj. Informaţiile compromiţătoare cu care Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, l-ar fi ameninţat pe administratorul RCS&RDS se referă la un contract prin care operatorul de cablu i-ar fi plătit unei firme deţinute de Dumitru Dragomir suma de 1,7 milioane de euro.
UPDATE 20:00 Sorin Alexandresc, directorul Antenelor, a fost reţinut pentru 24 de ore în dosarul în care este acuzat de şantaj. Şeful Antena Group a fost ridicat, joi, de procurorii DNA, iar vineri urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, a ieşit la ora 20.00 din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi s-a rezumat să declare: "Nu pot să vă spun absolut nimic din dosar, urmează o propunere care va trebui examinată de judecător şi va trebui să îmi pregătesc apărarea. Nici măcar aspectul procedurii nu pot să vi-l spun, pentru că urmează o propunere în faţa judecătorului".
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 16 aprilie - 24 mai, Alexandrescu, director general al Antena TV Group, a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză.
Una dintre informaţiile cu care directorul Antena Group a şantajat un om de afaceri a fost publicată de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică. Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS, notează site-ul lui Mugur Ciuvică.
În 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS & RDS suma de 1.700.000 de euro în schimbul unor servicii şi drepturi derizorii, mai precizează sursa citată.
Dumitru Dragomir a recunoscut la România TV că Antena Group l-a întrebat cu privire la contractul de 1,7 milioane euro semnat cu RCS&RDS. "Am primit un telefon pe această temă de la domnul Alexandrescu. Nu pot să spun că m-a şantajat. M-a notificat. Eu i-am făcut un înscris şi i-am trimis... De fapt, Matiescu, care este directorul general la Antenă, ştia tot ce s-a întâmplat în consorţiu", a spus Dragomir, care a recunsocut că Sorin Alexandrescu i-a cerut să intervină în relaţia dintre Antena Group şi RCS&RDS. Astfel, Dragomir trebuia să îi spună unui reprezentant de la RCS&RDS să meargă să se întâlnească cu reprezentanţii Antenelor, după ce mai multe posturi aparţinând Antena Group au fost scoase din grila operatorului de cablu.
"Sunt prea mic pentru lupta asta a lor, lupta elefanţilor. Se luptă între ei şi cred ă au găsit o chichiţă să se lege şi de mine. Eu n-am făcut niciun contract personal cu nimeni, este un cotract semnat între două societăţi. Contractul s-a făcut la doi ani după atribuirea drepturilor tv ale meciurilor din Liga I", a mai spus şeful LPF la România TV.
Antena3.ro, din portofoliul Intact Media, anunţă că acuzaţia este bazată pe o plângere făcută de RCS&RDS. În urma acestei plângeri SRI şi DNA ar fi organizat o acţiune de supraveghere a convorbirilor telefonice şi personale purtate de Sorin Alexandrescu, în încercarea de a-i fabrica un dosar de şantaj.
11 litigii între Antena Group şi RCS
"Audierea domnului Alexandrescu creează, însă, suspiciuni importante asupra legitimităţii şi obiectivităţii acestui demers, în condiţiile în care a avut loc la iniţiativa unui reprezentant al companiei RCS-RDS cu care Antena Group are deja o serie de litigii civile şi comerciale. Concret, în prezent, există 11 litigii în instanţă între Antena Group şi RCS&RDS, în cadrul cărora apar inclusiv solicitări de intrare în insolvenţă a distribuitorului de cablu", anunţă un comunicat al Antena Groupop.
Cristina Nicoară, Specialist PR RCS & RDS, a declarat pentru Obiectiv.info că până la acest moment nu există o poziţie oficială a companiei.
Problemele dintre cele două companii au început după câştigarea drepturilor de televizare a Ligii I
Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS/RDS, a câştigat în martie 2008 licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I pentru următoarele trei sezoane (2008-2011), pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. La licitaţia cu strigare organizată la sediul LPF au mai participat Kanal D şi Realitatea TV, împreună cu Telesport. Suma câştigată de Liga Profesionistă de Fotbal pentru meciurile din prima ligă a fost cea mai mare din istorie, iar încă de la vremea respectivă oamenii din jurul fenomenului spuneau că RCS şi Antena nu vor putea acoperi suma investită, fapt dovedit ulterior, iar în timp au început să apară disensiunile între cele două companii.
RCS a scos Antenele de pe satelit
În aprilie 2012, compania RCS & RDS scotea de pe platforma sa de televiziune prin satelit posturile: Antena 1, Antena 3 şi Euforia. Trustul Intact acuza la vremea respectivă că operatorul de cablu a decis abuziv, fără a-și informa în prealabil partenerii sau abonații , să scoată de pe platforma de satelit posturile cele mai importante ale grupului.
De cealaltă parte, RCS & RDS preciza că nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry). În acest sens, RCS amintea că Antena Group a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit.