A apărut prima reacție a RCS&RDS în scandalul șantajului Antenelor
RCS&RDS susţine că şantajul exercitat de Antena TV Group e continuarea unei campanii mediatice negative, iar în ceea ce priveşte contractul cu BODU SRL - firma deţinută de Dumitru Dragomir - precizează că acesta este legal şi nu are legătură cu LPF şi cu difuzarea meciurilor de fotbal.
Într-un comunicat remis vineri, compania RCS&RDS face precizări legate de faptul că "unul din administratorii RCS&RDS a depus o plângere în legătură cu un şantaj exercitat asupra sa de Antena TV Grup, prin directorul general Sorin Alexandrescu".
"Scopul şantajului era să forţeze încheierea unui contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, în condiţiile impuse de aceasta, pentru o sumă de peste 30 milioane euro. Acest şantaj este o continuare a unei campanii mediatice negative exercitate de Antena TV Group împotriva companiei noastre în ultimii ani, în încercarea de a ne forţa să plătim sume exorbitante pentru difuzarea canalelor sale", spune RCS&RDS.
Compania precizează că "nu a acceptat şi nu va accepta niciodată astfel de practici"
În ceea ce priveşte contractul dintre RCS&RDS şi BODU SRL, în comunicat se precizează că acesta este legal. "(...) este vorba de un contract de asociere în participaţiune pentru construcţia, amenajarea şi exploatarea unui complex de clădiri, cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri, destinate organizării de evenimente, care nu are nicio legătură cu LPF (Liga Profesionistă de Fotbal, n.r.) şi difuzarea meciurilor de fotbal".
Compania precizează că "acest contract de asociere a fost încheiat conform prevederilor Codului comercial din România". "Toate operaţiunile privitoare la acest contract sunt evidenţiate în documentele financiar contabile, iar toate plăţile s-au realizat prin intermediul conturilor bancare, cu respectarea legislaţiei aplicabile", spune RCS&RDS.
RCS menţionează că drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal au fost adjudecate de RCS&RDS împreună cu Antena 1, printr-o licitaţie publică desfăşurată cu 16 luni înainte de încheierea acestui contract, "iar suma oferită în licitaţie a fost cu mai bine de cinci ori mai mare decât în contractul anterior".
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.
Ulterior, directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de Judecătoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticorupţie.
În referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arată că acesta a constrâns în mod repetat administratorul unei societăţi comerciale că va da în vileag fapte compromiţătoare care ar putea să îi afecteze viaţa personală şi cariera profesională.
Sorin Alexandrescu a urmărit ca, în acest mod, să îl detemine pe administratorul societăţii comerciale să semneze în numele companiei un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând Antena TV Group, în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de cinci ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane de euro anual, ceea ce implica încasarea unui preţ de 0,6 euro pe lunar pe abonat, au notat procurorii în documentul citat.
Procurorii mai arată că administratorul companiei a fost contactat telefonic de Sorin Alexandrescu la jumătatea lunii aprilie, acesta cerându-i o întrevedere urgentă. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc pe 16 aprilie, la un hotel, Sorin Alexandrescu spunându-i că are un contract încheiat în 2009 de acesta, în numele companiei pe care o administrează, cu o societate comercială (SC BODU SRL, firma lui Dumitru Dragomir, n.r.), valoarea totală a acestuia fiind de 3,5 milioane de euro.
Alexandrescu i-ar fi spus administratorului companiei că, în opinia lui, acel contract era, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane de euro de către o persoană, în schimbul căreia aceasta a întreprins demersuri în a susţine compania în câştigarea licitaţiei privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal.
"În accepţiunea inculpatului, contractul respectiv reprezintă, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane euro de numitul (...) în schimbul căreia acesta din urmă a întreprins demersuri în a susţine compania (...) în câştigarea licitaţiei organizate de (...) privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate în cadrul (...). Expunându-i această situaţie, inculpatul i-a comunicat părţii vătămate că, pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa sa, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea unui contract în numele societăţii pe care o reprezintă cu Antena TV Group S.A. având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând trustului menţionat anterior pe o perioadă de 5 ani, la preţul de 0,6 euro/abonat/lunar. Totodată, încheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente între S.C. (...) şi Antena TV Group S.A.", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA.
În urma acestei întâlniri, Sorin George Alexandrescu a fost denunţat la DNA şi s-au emis autorizaţii pentru interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale ale acestuia cu administratorul RCS&RDS, dar şi cu alte persoane.
Alexandrescu şi administratorul RCS&RDS au avut apoi mai multe întâlniri, cu scopul semnării contractului privind retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor Antena TV Group.
"În cadrul următoarei întâlniri, desfăşurată în ziua de 19.04.2013, inculpatul Alexandrescu reiterează ideea că are posibilitatea reală de a-i compromite viaţa de familie şi cariera profesională, urmând să-l determine pe acesta să-şi exprime acordul în semnarea contractului de retransmisie între S.C. (...) şi Antena TV Group S.A. în condiţii impuse referitoare atât la durata derulării contractului, cât şi la preţul acestuia", se arată în documentul citat.
Sorin Alexandrescu i-ar fi spus administratorului firmei că, dacă nu se va perfecta contractul de retransmisie, va expedia o serie de adrese celor două firme care au încheiat contractul de 3,5 milioane de euro şi va solicita date concrete despre încheierea şi derularea acestuia.
Mai mult, procurorii susţin că Alexandrescu i-ar fi spus administratorului că în următorul interval de timp intenţiona "să dea publicităţii materialele compromiţătoare pe care le deţine la adresa sa sub forma unei anchete jurnalistice", dându-i şi un ultimatum pentru a-i comunica poziţia sa referitoare la semnarea contractului.
La următoarea întâlnire, din 22 aprilie, Alexandrescu a adus o copie a contractului cu care îl şantaja pe administratorul RCS&RDS.
Într-o discuţie dintre Alexandrescu şi administratorul firmei, directorul general Antena TV Group i-a spus că a băgat 3,5 milioane de euro într-o companie care n-a produs absolut nimic, aceşti bani fiind, "oficial", mită dată.
La sediul central al DNA a dat declaraţii, joi, şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieşirea din sediul DNA, că între trustul Intact şi RCS&RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu.
Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declaraţie, nu ştiu acum dacă este o plângere sau declaraţie. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuţiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat şeful LPF.
Dumitru Dragomir a explicat şi contextul în care s-ar fi simţit şantajat. "Pe scurt, am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) să vorbesc cu un director sau eu să mă duc la el, de la RCS&RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, şi că le-a scos nişte TV-uri de pe grilă şi că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, şi cerea să răspund la nişte întrebări, aşa, nu ştiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînţeles că m-am simţit şantajat, oricine se simte, mi-a dat şi telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei faţă de mine au greşit, nu m-am simţit bine...", a relatat şeful LPF.
Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la "acel director" despre care îi vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»", a spus el, făcând referire la administratorul RCS&RDS.
În acelaşi context, Dragomir a spus că nu poate preciza "scopul şantajului". "Eu nu pot spune scopul şantajului. Asta este treaba procurorilor, judecătorilor. (...) Este treaba lor, şantajul lor, unul, altul, dar să nu mă bage pe mine în asta, pentru că eu nu am greşit cu absolut nimic", a ţinut să sublinieze el.