Sorin Alexandrescu, scopurile arestării. Care-s adevăratele mize ale scandalului

| 01 iun, 2013

Perspectiva de a-ţi petrece următorii mulţi ani în puşcărie, într-un meci care oricum nu-i al tău, e infinit mai sumbră decât posibilitatea de a colabora cu anchetatorii în schimbul pronunţării unei pedepse, să zicem, cu suspendare.

Arestarea spectaculoasă a lui Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, se dezbate cu multă pasiune şi puţină raţiune. Dat fiind că am trecut olecuţă prin Intact (o nimica toată de nouă ani), cred că-mi pot exprima şi eu o părere despre scopurile acţiunii.

1. Tragerea la fund a altcuiva. Evident că mă refer la Dan Voiculescu, cel mai dorit (de mulţi) trofeu politic. De-a lungul celor 30 de zile (sau, prin recurs, mai puţine) petrecute în arest, Sorin Alexandrescu poate deveni cooperant. Şi începe să scrie. Cum că, spre exemplu, ar fi fost nevoit s-o facă. Pentru că avea obiective de performanţă înalte, multe lefuri de plătit şi un patron nemilos. Altul, în realitate, decât cel din acte. Perspectiva de a-ţi petrece următorii mulţi ani în puşcărie, într-un meci care oricum nu-i al tău, e infinit mai sumbră decât posibilitatea de a colabora cu anchetatorii în schimbul pronunţării unei pedepse, să zicem, cu suspendare.

2. Minarea credibilităţii postului de ştiri al trustului şi a vedetelor sale. Antena 3 s-a branduit, de-a lungul anilor, drept singura staţie tv care nu se îndoaie în faţa abuzurilor autorităţilor şi care nu face compromisuri. Simbolistica utilizată pentru asta a fost cea a convingerilor. Vedetele sale au devenit apreciate şi, în unele cazuri, chiar iubite. Odată cu fireasca, dar forţata, asociere a lor cu un personaj acuzat de şantaj (oamenii dezbat cazul la televizor, asta-i meseria lor), în mentalul colectiv apare întrebarea dacă nu cumva toţi sunt la fel. Omul obişnuit, pe de o parte, asociază Antenele cu un tot (efect al branduirii ca mare familie), respectiv, pe de altă parte, începe să aibă îndoieli. Îl ajută, în acest sens, şi nebunia cifrelor vehiculate: s-a plecat de la 1,7 milioane şi, la o zi distanţă, s-a ajuns la miliardul de euro.

3. Tăierea finanţărilor din piaţă şi inducerea incapacităţii de plată. Antena Group e, între altele, vehicului financiar al televiziunilor din Intact. Odată implicat numele său într-un scandal penal de proporţii, multinaţionalele vor deveni, subit, mai atente la cheltuirea banilor în această direcţie. Şi vor fi ajutate-n decizie de marile agenţii de publicitate, aflate-n război deschis cu Intact după aprobarea ordonanţei de urgenţă care le afectează drastic veniturile (povestea rebate-urilor). O televiziune secătuită de lichidităţi începe să-şi piardă din percutanţă şi, ulterior, oamenii care au cotă-n piaţa de specialitate. Şi-i scade treptat forţa (cazul Realitatea TV, după ce SOV a rămas fără bani de lefuri, e elocvent). De aici şi până la capitulare mai e un singur pas.

P.S. Pe Sorin Alexandrescu, om care mi-e profund indiferent, l-am întâlnit de trei ori în viaţă (de două ori în lift). N-am reuşit să trecem de faza salutului şi a strângerilor de mâini. Nu-i cunosc nici modul de acţiune, nici capacitatea de negociere. Nici el mai nimic despre mine. Nu cred că vreunul a pierdut ceva.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 iun, 2013
Ada
Oare pana cand?
Macar nu ai inceput sa mananci cacao cu polonicul, ceva lingurite zaresc pe ici pe colo.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ