Stolojan: În privatizarea CFR Marfă contează capacitatea căştigătorului de a restructura compania
Privatizarea CFR Marfă se impunea având în vedere datoriile mari pe care compania le-a înregistrat an de an, a spus fostul premier Theodor Stolojan, adăugând că important va fi nu preţul obţinut în urma privatizării, ci capacitatea firmei care va câştiga licitaţia de a produce o restructurare de fond.
"În primul rând discutăm de o companie care produce pagube de ani de zile. Pagubele sunt pierderi, pagubele reprezintă impozite, contribuţii sociale neplătite la bugetul statului, la fondurile de asigurări de pensii, de sănătate, întârzieri în plata furnizorilor şi aşa mai departe, inclusiv în plata tarifelor pe care CFR Marfă trebuie să le plătească către CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, căile ferate. Deci este o companie care produce pierderi", a spus Theodor Stolojan.
El a adăugat că, din păcate, încercarea de a introduce un management privat la această companie nu a dat rezultate. ''Cei care au fost manageri privaţi şi-au dat demisia până la urmă. Deci, şi această încercare a eşuat", a spus Stolojan.
Fostul premier a subliniat că o companie care produce pierderi an de an trebuie privatizată. "Nu poţi să o susţii în continuu prin subvenţii ale statului, pentru că, până la urmă, această companie, de regulă, nu-şi achită, în special, datoriile către stat sau către companii ale statului, cum spuneam CFR Infrastructură SA. (...) Deci, mai rămâne singura posibilitate pe care o are statul, în afară de faliment, privatizarea. Şi dacă privatizăm o asemenea companie nu valoarea este criteriul care trebuie să primeze, pentru că aici avem nevoie de un investitor care să aibă competenţa dovedită că poate să restructureze o asemenea companie", a arătat Theodor Stolojan.
Stolojan a adăugat că nu-i cunoaşte în detaliu pe cei trei investitori care au depus oferte pentru CFR Marfă, în afara Grupului Feroviar Român, despre care a spus că ar putea fi competitiv pe piaţa transporturilor de mărfuri pe căile ferate.
"Am citit şi eu fel de fel de relatări în presă despre modul în care acest Grup Feroviar Român a încheiat nişte contracte, nişte asocieri cu CFR Marfă, dar asta este altă problemă care, sigur, merită şi ea analizată. Deocamdată discutăm capacitatea investitorului de a restructura CFR Marfă. Deci, ne interesează în primul rând această calitate şi în al doilea rând valoarea, preţul pe care l-am obţine în urma acestei privatizări", a afirmat fostul premier.
Referitor la preţ, Stolojan a admis că este greu să evaluezi o firmă care produce pierderi şi că este nevoie de un proces de restructurare.
"O firmă care produce pierderi este foarte greu să o evaluezi pentru că ea trebuie făcută, trecând printr-un proces de restructurare. Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce s-a întâmplat cu Petrom, ce s-a întâmplat cu Dacia, ce s-a întâmplat la Galaţi, câţi ani au trebuit să treacă. Uitaţi-vă la Dacia. De la privatizare până-n momentul în care a fost lansat produsul de succes Dacia Logan au trecut ani de zile. Deci, restructurarea nu este o treabă simplă şi cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate. Statul a demonstrat că nu poate face acest lucru, managementul privat nu a mers, încercăm cu privatizarea", a punctat fostul premier.
Termenul anunţat pentru finalizarea privatizării CFR Marfă este ''constrâns de încheierea acordului cu FMI'', a adăugat Stolojan.
"În general este contraproductiv să stabileşti un termen până la care să închei o privatizare. Vă spun acest lucru din experienţa pe care am avut-o lucrând la Banca Mondială şi efectiv în procese de privatizare într-o serie de ţări, în special din fosta Uniune Sovietică. De ce? Pentru că fiecare ştie că ai o asemenea constrângere de timp şi te poate juca, atât în procesul de negociere, cât şi în alte elemente care ţin de această privatizare. Pe de altă parte sigur că şi România a tot tărăgănat rezolvarea acestor probleme ale societăţilor cu capital majoritar de stat an şi an de zile, până când, sigur, s-a ajuns într-o asemenea situaţie încât cei care ne-au împrumutat cu bani ne-au spus foarte limpede: faceţi ceva, odată, cu aceste firme care produc pierderi şi care ţin pe loc economia românească. Dacă întrebaţi oameni de afaceri din România veţi vedea că toţi vor spune: este mai avantajos să transport cu camioanele decât cu trenurile de marfă pe căile ferate din cauza problemelor ce ţin şi de viteza foarte mică şi de tarifele foarte mari. (...) România a ajuns într-o situaţie (...) în care i-am adus la exasperare şi pe FMI şi pe Comisia Europeană cu lipsa de decizie. Nu e vorba de un an sau doi, e vorba de ani de zile în care aceste firme, nu e numai CFR Marfă aici, sunt şi altele cu capital de stat care înregistrează pierderi an de an", a explicat Theodor Stolojan.
Toate cele trei companii interesate de privatizarea CFR Marfă - Grup Feroviar Român, consorţiul Transferoviar Grup - Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria şi compania americană OmniTRAX - au depus plicurile care ar trebui să conţină documentaţiile de participare la negocierea pe bază de oferte preliminare şi neangajante, în termenul prevăzut în anunţ, respectiv 5 iunie, a informat Ministerul Transporturilor.
Începând din 6 iunie, Comisia de Privatizare constituită la nivelul Ministerului Transporturilor va purta discuţii cu fiecare dintre investitorii care au depus documentaţia pentru etapa a doua, înscrişi pe 'Lista scurtă'. Pentru a participa la ultima etapă, licitaţia cu ofertă în plic, documentele de participare trebuie depuse până cel târziu în data de 19 iunie, ora 12,00, acest termen fiind unul de decădere. În data de 20 iunie, ora 11,00, la sediul MT, Comisia de Privatizare va proceda la deschiderea plicurilor cu documentele ofertanţilor prezenţi şi va stabili câştigătorul.