Succesul reducerii TVA la pâine nu mai poate fi contestat de nimeni
Principalul beneficiar al măsurii a fost populaţia care, începând cu septembrie 2013, s-a bucurat de o scădere a preţului pâinii cu 12%, în timp ce la făina a înregistrat o scădere a tarifelor cu 7,86%, faţă de perioada septembrie 2013-iulie 2014. Pe de altă parte, conform unui studiu al Rompan, românii au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine.
La un an de la implementarea reducerii TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9%, măsura asumată de guvern se dovedeşte a fi un real succes, aceasta contribuind la scăderea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi majorarea încasărilor la bugetul de stat.
Astfel, miercuri, premierul Victor Ponta, alături de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, au prezentat un raport cu privire la efectele macroeconomice pe care le-a avut măsura de reducere a TVA. Conform datelor prezentate de premier şi miniştri, măsura s-a dovedit a avea efecte pozitive. „A fost un proiect de succes. La un an de zile, in ciuda pesimismului, a fost un lucru bun. Au fost esentiale trei lucruri: calculele, curajul de a lua acesta masura, parteneriatul cu mediul privat. (...) Mai multi angajati, productie mai mare, incasari mai mari la buget. Ce putem sa ne dorim mai mult", a declarat şeful Cabinetului.
Citeşte şi: Care a fost impactul reducerii TVA la produsele de panificație
Conform datelor unui studiu al patronatului din domeniul panificaţiei Rompan, măsura de reducere a taxei pe valoare adăugată la 9% şi-a atins obiectivul propus, de combatere a evaziunii fiscale. Mai exact, măsura a avut ca efect scăderea evaziunii fiscale din domeniul panificaţiei cu 20%, faţă de perioada similară a anilor 2012 şi 2013, aducând astfel la buget un plus de 281 milioane de lei. Astfel, procentul evaziunii a scăzut de la 70% la 50%, producția fiscalizată ridicându-se în perioada analizată la 280.000 de tone.
Scăderea TVA la pâine a avut un impact pozitiv asupra industriei de morărit şi panificaţie care a înregistrat creşteri ale producţiei, mărind astfel profiturile companiilor din acest sector al economiei. Conform datelor comunicate de către Rompan, producţia de făină a crescut cu 16%, iar cea de pâine cu 18%, fapt ce a condus la ieşirea din criză a unei industrii care în 2012 s-a confruntat cu un an dificil. Astfel, ca urmare a scăderii TVA, companiile din sectorulul morăritului au înregistrat în 2013 un profit brut de 67,5 milioane lei, iar cele din sectorul de fabricare a pâinii şi produselor de patiserie de 181,8 milioane lei, totalizând astfel 250 milioane lei, în comparaţie cu 169 milioane lei cât s-a înregistrat anul trecut. Pe de altă parte, dacă în perioada de dinaintea implementării reducerii TVA companiile din industria de morărit şi panificaţie erau nevoite să efectueze concedieri, mulţumită măsurii au fost angajaţi 7.000 de oameni, ca urmare a scăderii evaziunii fiscale şi a creşterii cererii de produse.
Citeşte şi: Reducerea TVA la pâine – un argument în favoarea reducerii CAS
Totuşi, principalul beneficiar al măsurii a fost populaţia care, începând cu septembrie 2013, s-a bucurat de o scădere a preţului pâinii cu 12%, în timp ce la făina a înregistrat o scădere a tarifelor cu 7,86%, faţă de perioada septembrie 2013-iulie 2014. Pe de altă parte, conform unui studiu al Rompan, românii au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, puterea de cumpărare a populaţiei crescând astfel cu 136 milioane de euro. Pe lângă ieftinirea pâinii şi a făinii, reducerea TVA a generat şi o creştere a siguranţei alimentare a produselor de panificaţie.
Pornind de la succesul înregistrat de reducerea taxei pe valoare adăugată la pâine, Guvernul are în vedere extinerea acestei măsuri şi la alte produse alimentare, cum ar fi fructele, legumele şi carnea. Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de o analiză obiectivă care să decidă fezabilitatea unei astfel de măsuri.