Superstiţii de Marţişor. Ce să NU faci de 1 Martie
1 Martie, prima zi de Primăvară, este ziua în care sărbătorim puritatea şi dragostea, ziua în care natura se trezeşte la viaţă. Iată câteva din tradiţiile şi superstiţiile româneşti pentru ziua de 1 martie.
Mărţişorul celebrează venirea primăverii. De 1 Martie se oferă persoanelor de sex feminin apropiate mărţişoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire şi noroc. În Bucovina, cei care primesc mărţişoarele sunt bărbaţii.
Mărţişoarele sunt formate dintr-un şnur împletit roşu cu alb - roşu semnifică iarna, iar albul primăvara, cu care se leagă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar sau inimă. Mărţişorul este purtat la vedere o săptămână sau două.
In Romania, femeile obisnuiau sa poarte monede de aur sau de argint, simbol al soarelui, legate la gat cu un snur impletit cu ata rosie si alba. Ele purtau monezile pentru 12 zile, iar apoi, cu banutul, isi cumparau o bucata de branza alba si vin rosu. In acest fel, femeia care a purtat martisorul urma sa aiba un chip alb, frumos si luminos tot restul anului si buzele rosii ca focul. Traditia a fost pastrata pana astazi in anumite parti ale tarii unde, mamele le prind copiilor lor o moneda de argint pentru a-i proteja de friguri si pentru a fi frumosi si sanatosi tot anul. De asemenea, se crede ca Martisorul este un talisman pentru de deochi, care aduce sanatate, bunastare si iubire.
Astazi, in majoritatea zonelor din tara, femeile poarta martisoare in piept sau legate la mana. El se prinde in zorii zilei de 1 martie, inainte ca soarele sa rasara. Traditia spune ca persoana respectiva trebuie sa poarte martisorul pana pe 9 martie, fie toata luna, fie pana la sabatoarea Floriilor sau pana cand va vedea un copac inflorit. Astfel va avea noroc tot anul iar zilele ii vor fi frumoase si luminoase ca cele de primavara.
Citeste mai mult pe RTV.NET.