Surpriza de la 1 octombrie. Românii vor plăti accize mai mici la anul
În termeni reali, noul curs ce va fi luat în calculul accizelor va aduce ieftiniri la carburanţi, ţigări şi băuturi alcoolice începând cu 1 ianuarie 2014. Desigur, nu vorbim despre ieftiniri substanţiale, însă calculul accizei la o cotaţie mai mică a monedei euro va antrena mici ieftiniri care se vor dovedi utile pentru buzunarele cetăţenilor.
Chiar dacă nu este mediatizată intens, ziua de 1 octombrie are o importanţă deosebită pentru toţi românii, fiindcă este acea zi din an în care este stabilit cursul de referinţă pentru calculul accizelor pentru următorul an. Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare de marţi, astfel că Banca Naţională a României a publicat un curs de referinţă cu 0,44 bani mai redus, de 4,4560 lei/euro. Adică, o scădere semnificativă raportată la cotaţia stabilită la 1 octombrie 2012 de 4,5223.
În termeni reali, noul curs ce va fi luat în calculul accizelor va aduce ieftiniri la carburanţi, ţigări şi băuturi alcoolice începând cu 1 ianuarie 2014. Desigur, nu vorbim despre ieftiniri substanţiale, însă calculul accizei la o cotaţie mai mică a monedei euro va antrena mici ieftiniri care se vor dovedi utile pentru buzunarele cetăţenilor. Un curs mai mic la calculul accizei, coroborat cu scăderea semnificativă a ratei inflaţiei care s-a stabilizat în jurul valorii de 3% înseamnă implicit o creştere a puterii de cumpărare.
Inflaţia redusă comportă o serie de avantaje indiscutabile. În primul rând, este vorba despre creşterea valorii banilor. În al doilea rând, vorbim despre o mai bună predictibilitate, cu avantaje atât în planificarea bugetului de către cetăţeni, dar mai ales ca vector esenţial ce încurajează investiţiile. În al treilea rând, inflaţia va induce treptat ieftinirea creditării, cu consecinţe directe în creşterea economică (investiţii şi crearea de locuri de muncă). Acestea sunt doar câteva din beneficiile reducerii inflaţiei care vor avea implicaţii directe în nivelul de trai al românilor.
Din punctul de vedere al veniturilor la bugetul de stat, scăderea accizei prin prisma aprecierii leului față de euro nu reprezintă neapărat o veste bună, întrucât se va traduce într-un grad mai mic al colectării. Totuşi, pentru populaţia în ansamblu, scăderea accizei va avea efecte pozitive în nivelul de trai.
Chiar dacă veniturile directe din accize vor consemna o uşoară scădere a încasărilor ce vor fi colectate la buget, în termeni de venituri indirecte sunt create premisele pentru ca nivelul încasărilor să nu scadă sau chiar să crească. Fiindcă un preţ mai mic la produsele accizabile va avea efecte în ceea ce înseamnă accesibilitatea lor. Cu alte cuvinte, un număr mai mare de consumatori îşi va permite să cumpere produsele care suportă accize, iar cazul carburanţilor este cel mai relevant în acest sens.
Totodată, este cunoscut faptul că preţul la combustibili influenţează preţurile finale la o categorie largă de produse şi servicii, ceea ce, teoretic, va conduce la o reducere a tarifelor pe întreg lanţul economic. Adică noi veşti bune pentru cetăţeni, mai ales dacă avem în vedere că politicile pe zona economico-fiscală ale Guvernului Ponta dau roade şi vor genera efecte pozitive şi în 2014.
Ştirile orei
cata ipocrizie....