SURSE: Cine va prelua şefia SIE
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri într-o conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni că noul şef al SRI este Eduard Hellvig însă nu a făcut nicio nominalizare pentru şefia SIE.
Potrivit ştiripesurse.ro Iohannis și Ponta au fost de acord ca la SIE să-l susțină pe Sorin Ducaru, diplomat de carieră. Deși negocierile au fost bătute în cuie, Klaus Iohannis a preferat să nu anunțe azi și viitorul șef al SIE.
Pentru a-și trece propunerile la SIE și SRI, Iohannis are nevoie de sprijinul PSD, pentru că PNL nu are majoritate în Parlament. Tocmai de acest motiv a fost nevoit să accepte negocierea cu Victor Ponta pe șefii serviciilor.
Citeşte şi: Klaus Iohannis explică de ce NU a făcut acum nominalizarea pentru şefia SIE
Cine este Sorin Ducaru
Sorin Ducaru (n. 22 iunie 1964, Baia Mare) este un diplomat român care a activat ca reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU) – New York (2000-2001), ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii (2001-2006) și reprezentant permanent al României la NATO (din 2006).În mai 2013 a fost desemnat asistent al secretarului general NATO de către Titus Corlățean.
Sorin Ducaru a fost angajat începând din anul 1993 în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ocupând pe rând diverse funcții în cadrul echipei Direcției de Planificare Politică pe probleme de integrare Euro-Atlantică, consilier al ministrului, director al Cabinetului Ministrului, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și director al Direcției NATO și Probleme Strategice.
El a fost trimis apoi în Statele Unite ale Americii mai întâi pe post de ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU) de la New York (2000-2001), apoi ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii (2001-2006). Începând din septembrie 2006, Sorin Ducaru îndeplinește misiunea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Misiunii Permanente a României pe lângă NATO.
În semn de recunoaștere a meritelor sale diplomatice, ambasadorului Ducaru i-au fost acordate următoarele distincții: Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor (2000) „pentru servicii deosebite aduse în politica externă a țării”, Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Ofițer (2007) „în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfășurată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin care a asigurat reprezentarea cu succes a strategiilor de politică externă ale României”, Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler (2008) „în semn de apreciere deosebită pentru înaltul profesionalism, dăruirea și devotamentul dovedite pe timpul activităților de pregătire, organizare și desfășurare a Summitului NATO de la București”.