Tăriceanu: PNL preia stilul de demolare al lui Traian Băsescu
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că în acţiunile liberalilor "se vede stilul lui Traian Băsescu" în ceea ce priveşte organizarea unui protest de amploare a PNL în jurul Parlamentului. Totodată, preşedintele Senatului a vorbit despre un dezechilibru al puterilor în stat şi faptul că justiţia are "o putere foarte mare", relatează Romaniatv.net.
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a atacat acţiunile PNL care vizează organizarea unui protest de amploare pentru a cere demisia premierul Victor Ponta.
"Azi am declarat că recunosc că în acţiunile PNL, vechiul PDL, se vede stilul lui Băsescu: mişcări la limita legii, mişcări care să provoace emoţie fără să ţină seama de consecinţe. Este genul de politică iresponsabilă care l-a caracterizat pe Traian Băsescu pe vremea când a fost preşedinte.
PNL preia la toate capitolele acest stil de demolare al lui Băsescu. În loc să aibă un stil constructiv, are un stil demolator. Dacă PNL crede că ordinea legală şi constituţională poate să fie răsturnată prin mişcări de stradă, acest lucru pune sub semnul întrebării cultura democratică care ar trebui să domnească în sânul unui partid parlamentar", a precizat Tăriceanu pentru România TV.
Citeşte şi: Tăriceanu: Lupta politică nu trebuie dusă prin manifestații de stradă care să dea jos guverne
Întrebat dacă Klaus Iohannis şi Victor Ponta mai pot să se înţeleagă deşi şeful statului a solicitat demisia premierul, Tăriceanu a răspuns:
"Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se înţeleagă cu primul ministru pentru ca amândoi au în spate legitimitatea votului democratic dat de cetăţeni şi au o obligaţie instiţuţională. Nu merge cu "ne plac ochii prim-ministrului sau premierului îi place sau nu ochii preşedintelui" (...) Preşedinţia şi Guvernul trebuie să colaboreze", a adăugat Tăriceanu.
Totodată, preşedintele Senatului a adăugat că justiţia din România "are o putere foarte mare" care provoacă un "dezechilibru între puterile statului".
"Justiţia în România are o putere foarte mare. Procurorii au o putere foarte mare. Trebuie să fim de acord că independenţa şi puterea trebuie să fie însoţită de responsabilitate. Dacă nu, atunci alunecăm spre regimuri dictatoriale. Exista un dezechilibru între cele 3 puteri ale statului. Există un atac la adresa Parlamentului şi a parlamentarismului (...)
Dacă nu restabilim echilibrul puterilor în stat atunci statul de drept este o formă fără fond", a mai menţionat preşedintele Senatului.
Citeşte şi: Zi de foc pentru Victor Ponta. Comisia Juridică, aviz negativ pentru urmărirea penală a premierului