Deputații AU RESPINS cererea de urmărire penală față de Victor Ponta. Reacţia lui Klaus Iohannis

| 09 iun, 08:06

Plenul Camerei Deputaților a respins marţi, prin vot, cererea de urmărire penală a premierului Victor Ponta. Rezultatul votului a fost net în favoarea premierului: 231 de voturi pentru respingerea urmăririi şi doar 120 pentru începerea urmăririi. Preşedintele Klaus Iohannis a dat un mesaj prin care cere din nou demisia premierului.

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe Facebook la vestea privind votul din parlament. Iohannis îi cere din nou premierului să demisioneze.

"Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru", a scris Iohannis pe Facebook.

Citeşte şi: Iohannis: Îi cer din nou DEMISIA lui Ponta. Parlamentul nu trebuie să obstrucţioneze actul de justiţie

UPDATE. Declaraţiile liderului liberal Ludovic Orban după anunţarea rezultatului votului din Camera Deputaţilor:

- Ziua de astăzi va constitui o pată neagră pt România, prin faptul că majoritatea parlamentară a obstrucţionat justiţia şi a decis că Ponta e deasupra celorlalţi cetăţeni.

- Consecinţele pe plan extern vor fi grave, Ponta a arătat că nu e un om de stat, nu ţine la ţara lui, ci e un fricos care s-a ascuns în spatele unei majorităţi parlamentare găunoase.

- Povestea nu se termină astăzi, e abia începutul, Ponta nu are cum să-şi continue mandatul de premier, chiar dacă azi are o majoritate parlamentară a cărei coeziune e dictată de frica de justiţie, compusă din oameni care sunt în atenţia justiţiei, care au afaceri cu statul, cărora le e frică să nu fie condamnaţi pt faptele de corupţie.

- Astăzi nu s-a aprobat cererea justiţiei, e fitilul care va declanşa reacţia democraţiei împotriva lui Ponta.

- Moţiunea de cenzură (de vineri - n.r.) e un demers democratic, pe care noi l-am pornit în urma consiliului naţional, ne vom mobiliza ca să convingem cât mai mulţi parlamentari.

Citeşte şi: Ambasada SUA sugerează că Victor Ponta nu este tratat "echitabil" de către procurori

UPDATE. Victor Ponta a scăpat de urmărirea penală, anunţă RomâniaTV. Voturi împotrivă: 231. Voturi pentru: 120.

Comisia de numărare, procedând la verificarea voturilor asupra proiectului de hotărâre privind cererea de urmărire penală a lui Victor Ponta, contată:

- 387 deputaţi, prezenţi 351, voturi exprimate 351, anulate 0, valabile 351

- Pentru 231, contra 120.

- Se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

- Se constată că a fost adoptată hotărârea de (neîncepere a urmării penale) privind cererea de urmărire penală a lui ponta, premier şi membru al camerei deputaţilor

Citeşte şi: Kelemen Hunor: Am fost şi vom fi pentru o justiţie echilibrată şi independentă

UPDATE. A început votul în cazul Ponta. Votul e secret, cu bile.

Citeşte şi: PNL îl acuză de tertipuri pe Zgonea

UPDATE. Victor Ponta ţine un discurs:

- Cred că astăzi trebuie dezbătute şi decise de parlament şi Camera Deputaţilor două situaţii extrem de importante şi vreau să le prezint aşa cum le văd.

- Dumneavoastră trebuie să decideţi dacă tot ceea ce ţine de decizii politice pot să fie cenzurate de către o altă putere constituţională.

- Numirea unui ministru se face, aşa cum ştiţi toţi, în baza unei propuneri a partidului pe care îl reprezintă, în cazul de faţă Şova, în baza deciziei coaliţiei, şi le mulţumesc colegilor liberali care au votat ca Şova să fie ministru, în baza votului dvs şi a decretelor emise de Traian Băsescu.

- Azi dvs trebuie să decideţi dacă un procuror de caz poate să tragă la răspundere penală pe cei care iau o asemenea decizie.

- E un lucru important pe care îl decideţi astăzi şi trebuie să rămână ca precedent.

- La fel de important pt un sistem democratic, un guvern al oricărei ţări democratice e învestit şi demis prin proceduri constituţionale, votul dvs sau în urma unei moţiuni.

- Eu am devenit prim-ministru în urma unei moţiuni de cenzură împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu, nu printr-un dosar penal împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu.

- În decembrie 2012 am devenit premier prin votul parlamentului, decideţi dacă păstrăm acest sistem pt viitoarele guverne sau dacă un guvern este demis printr-un act al unui reprezentant al altei puteri.

- Lucrurile sunt clare din punctul meu de vedere, arătaţi că parlamentul, executivul sunt puteri constituţionale care trebuie să-şi exercite atribuţiile aşa cum au fost învestite prin votul popular, care nu a legitimat o altă putere decât Parlamentul României.

- Vreau să fac un ultim apel, în urma deciziei CCR făcută la solicitarea grupului PDL PNL, Curtea Constituţională a spus clar că trebuie să adoptaţi o hotărâre, ceea ce nu se mai vrea la Cameră.

- Adoptaţi o hotărâre, ca să nu avem iar o contestaţie, e un gen de şmecherie de Transalpina, ca să vă spun aşa.

- Săptămâna trecută spui să dea hotărâre, săptămâna asta spui să nu dea.

- Ca deputat membru al Camerei Deputaţilor, ştiţi foarte bine că nu am votat atunci când am considerat că se încalcă puterea parlamentului sau a guvernului, vă rog să votaţi ca cetăţeni şi deputaţi şi vineri la moţiunea de cenzură să votaţi politic.

Citeşte şi: ULTIMĂ ORĂ. Ce spune Ambasada SUA despre cazul Victor Ponta

Luni după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaților. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor juriști că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale.

Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. Împotriva începerii urmăririi penale au fost 18 voturi. "Pentru" au votat 7 deputați și a fost înregistrată o abținere.

Citeşte şi: Comisia Juridică a decis: AVIZ NEGATIV pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a apreciat că "nu este nimic surprinzător" în modul în care au votat membrii Comisiei juridice și a arătat că șeful Guvernului "folosește absolut orice pârghie să se mențină în scaun".

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că, în unanimitate, colegii săi din Comitetul Executiv Național al PSD și liderii coaliției au decis că vor să meargă mai departe și să continue guvernarea.

Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").

Citeşte şi: SCRISOARE DESCHISĂ către Victor Ponta: Renunţaţi la imunitate!

Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcția de prim-ministru.

Citeşte şi: Tăriceanu: PNL preia stilul de demolare al lui Traian Băsescu

Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.

Pentru aceste din urmă trei acuzații de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaților pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Victor Ponta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iun, 21:10
Alexandru Valeriu
Iar ne crede prosti acest sas limitat.. Chiar daca da meditatii numai de fizica ar trebui sa stie ca 231 reprezinta vointa unei majoritati cetatenesti aproape duble fata de 120 de cozi de ....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ