Teodor Meleșcanu afirmă că este singurul candidat EXPERT în mediere, cel mai dificil rol ca președinte
Candidatul independent la prezidenţiale Teodor Meleşcanu a declarat duminică la Oradea că cel mai dificil prerogativ pe care îl va avea ca preşedinte va fi cel de mediere, dar a armoniza interese diferite va fi şi satisfacţia cea mai mare.
"Sunt singurul care am expertiza necesară pentru ceea ce înseamnă un proces de mediere, asta am făcut toată viaţa, în calitate de diplomat, iar ca profesor universitar am un curs de negociere, care nu se referă doar la negocierile internaţionale, ci şi la cele zilnice. Eu nu sunt atât de naiv încât să-mi închipui că, o dată cu alegerea mea ca preşedinte, toată lumea va veni şi se va adăpa din izvorul înţelepciunii mele. Oamenii vor rămâne în continuare cu ideile şi opiniile lor, cu interesele lor. A armoniza aceste interese este lucrul cel mai greu de făcut, dar şi satisfacţia cea mai mare. De aceea am spus că mă văd ca un preşedinte dirijor, care încearcă să armonizeze poziţii şi interese diferite care dau sentimentul unei cacofonii, la nivelul vieţii politice româneşti, care ar trebuie să fie transformată într-o melodie coerentă", a declarat, în conferinţă de presă, Teodor Meleşcanu.
El a menţionat că mesajele contracandidaţilor săi sunt "mincinoase", fiindcă în afară de el nimeni nu are un proiect politic care să pornească de la atribuţiile preşedintelui şi să prezinte ceea ce intenţionează să facă începând cu atribuţiile constituţionale ale preşedintelui.
"Toţi vorbesc de la locuri de muncă până la promisiuni cu butelii de aragaz. Constituţional, preşedintele are nişte atribuţii foarte clar stabilite, în materie de politică externă, securitate şi apărare, justiţie şi funcţia de mediator între puterile statului şi cetăţeni. Sunt singurul care prezint un program pe aceste teme. Pe probleme economice, evident că voi sprijini toate iniţiativele - ale guvernului, ale Parlamentului, ale societăţii civile - care urmăresc relansarea economică a României, pe de o parte, şi modernizarea statului român, prin revizuirea Constituţiei, inclusiv reîmpărţirea administrativ-teritorială a ţării, astfel încât să ne adaptăm la cerinţele actuale", a subliniat Teodor Meleşcanu.
Punctul forte pe care îl are în vedere Teodor Meleşcanu în politica externă este dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, care, în materie de securitate, trebuie să fie prima prioritate a României, "singura noastră garanţie cu adevărat de securitate pe care o avem".
"Parteneriatul strategic nu vine de la sine. El nu înseamnă doar sprijin din partea americanilor când avem noi nevoie. Înseamnă construirea unei relaţii - stradă pe două sensuri de circulaţie. În al doilea rând, el vizează creşterea profilului ţării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO, ce înseamnă inclusiv o politică coerentă a prim-ministrului, a Parlamentului şi a preşedintelui, care să dea semnalul că suntem o ţară care ştim ne asumăm obligaţii şi le respectăm. În politica externă, eu voi urmări previzibilitatea acţiunilor şi credibilitatea, cele două elemente fundamentale pentru că am făcut-o şi în perioada cât eram diplomat şi îmi dau seama că sunt cu atât mai importante când e vorba de un preşedinte", a spus candidatul.
În ce priveşte diaspora românească, Meleşcanu a subliniat că este o altă prioritate pentru executivul României, deoarece există un pericol real ca, în lipsa unor măsuri şi programe finanţate, această diasporă să dispară în câţiva ani.
Chiar dacă se vorbeşte mult despre reunirea românilor în cadrul aceluiaşi stat, Meleşcanu consideră că prioritatea Guvernului trebuie să fie sprijinirea fermă a aderării Moldovei la Uniunea Europeană.
"Ceea ce noi ne propunem şi trebuie să susţinem este că, prin aderarea comună a României şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, românii se vor regăsi în acelaşi spaţiu comun al Uniunii Europene, un spaţiu de democraţie, de progres şi prosperitate", a mai spus Meleşcanu.