Teorie INCENDIARĂ a lui SRS: Binomul SRI-DNA a înlocuit Securitatea
Binomul SRI-DNA face furori pe scena politică românească și tot mai mulți își pun întrebări referitoare la activitatea procurorilor și a spionilor. Fostul senator, Sorin Roșca Stănescu, actualmente aflat în pușcărie, ridică o problemă intresantă în ceea ce privește situația din România.
”Sa facem un efort. De intelegere. Sa intelegem cum functioneaza Romania. Pentru ca, altfel, vom continua sa ne miram. Inca doua-trei decenii. In esenta, putem vorbi despre un fenomen care nu este deloc unic. Securitatea s-a substituit statului. Intr-o maniera pe care nu o putem pricepe decat daca vom face o dubla comparatie. Cu Federatia Rusa. Si cu Statele Unite.
Sub comunism, ce a fost securitatea? Bratul inarmat al partidului. Pumnul si stiletul din mana acestuia. Cu ajutorul securitatii, populatia era tinuta sub control. Dar, la randul lor, securistii erau controlati de Partidul Comunist. Pentru a nu o lua razna. Ei bine, dupa decembrie 1989, atunci cand noi toti credeam si clamam faptul ca Ion Iliescu a confiscat revolutia, in realitatea, securitatea se substituise statului. Si prelua fraiele acestuia.
Cel mai elocvent exemplu, pentru a intelege situatia din Romania, ni-l ofera Federatia Rusa. La Moscova, securitatea a preluat, dupa puciul esuat impotriva lui Gorbaciov, fraiele statului, in mod direct, vizibil si chiar ostentativ. A facut-o pentru a salva Federatia Rusa, de disolutie. A procedat, astfel, raspunzand unei necesitati istorice. Si, evident, politice. Pentru ca, atunci cand securitatea rusa l-a adus la putere pe unul dintre reprezentantii sai, Vladimir Putin – dupa ce, in prealabil, l-a pregatit pe acesta si a pregatit sistemul pentru a-l adopta – a procedat astfel pentru ca nu exista, efectiv, in absenta institutiilor democratice, o alta solutie. Sa facem doar un mic efort pentru a ne aminti ca duma de stat – Parlamentul rus – era intr-o totala debandada. Nu functiona, nici dupa regulile sovietice, nici dupa regulile democratiilor occidentale. Devenise, pur si simplu, o institutie, nu numai parazitara, nu numai inutila, ci si generatoare de debandada. Iar coruptia si criza economica din Rusia condusese la un prag extrem de periculos al nesigurantei cetateanului, in ziua de maine. Imediat dupa aducerea securitatii la putere, prin intermediul lui Vladimir Putin, toate structurile statului, toate puterile acestuia au fost preluate de oamenii KGB-ului, care nu s-au schimbat decat prin denumirea si prin adoptarea unor proceduri si definitii, prin care supravegherea si controlul exercitat asupra cetatenilor tarii se chema, vezi Doamne, lupta antiterorista.
In Statele Unite, dupa caderea zidului Berlinului, dupa incheierea Razboiului Rece, dupa disparitia URSS si transformarea sa in Federatia Rusa, dupa ce, mult timp, principalele servicii secrete pareau ca nu mai au obiectul muncii si, in fine, dupa ce terorismul international i-a lovit, in mod brutal si direct, pe cetatenii americani, securitatea interna, precum si securitatea externa s-au reformat, s-au adaptat si au devenit mai performante si mai puternice. Spre deosebire insa de Moscova, Washington-ul a pastrat, prin intermediul Congresului Statelor Unite si a institutiei prezidentiale, controlul absolut asupra serviciilor secrete. Acestea nu s-au substituit si nu se pot substitui, sub nicio forma, statului american. Din aceasta perspectiva, asa cum s-a vazut si recent, cand s-a desfasurat o ampla ancheta asupra unor proceduri legate de lupta antiterorista, Parlamentul american isi face bine treaba, dovedindu-se suficient de puternic si de reactiv, in raport cu securitatea interna si securitatea externa.
Dar in Romania, cum stau lucrurile? Romania este o struto-camila. La fel ca la Moscova, aici, securitatea s-a substituit, in mod brutal si temeinic statului, luand sub control, practic, toate institutiile acestuia. Si nelasandu-se controlata de nici una dintre puterile statului. Dar schimonosind democratia din Statele Unite, la Bucuresti, este mentinuta, pe toate caile si, in special, prin propaganda, imaginea unei securitati care functioneaza intr-un stat democratic, aflata sub controlul acestuia si a carei singura menire este aceea de a apara siguranta statului si a cetatenilor sai. In timp ce procedeaza invers”, scrie SRS, într-un comunicat remis STIRIPESURSE.RO.