Știrile bune pe care nu le vede nimeni
Cred că este nevoie şi de un set de mesaje optimiste, legate bineînţeles de datele reale din economie. Economia, sectorul privat, producţia industrială, de cele mai multe ori nu au de a face cu jocul politic ci doar cu managementul eficient sau ineficient al administraţiei publice, fie aceasta locală fie aceasta centrală. Performanţele economice ţin în cea mai mare măsură de sectorul privat, de iniţiativa şi curajul antreprenorilor.
Pe principiul nici o ştire proastă nu trece neobservată, de dragul audienţei, ratingului şi în principal de dragul vânzărilor presa se încăpăţânează să mediatizeze veştile proaste, scandalul şi cancan-ul. Putem să încercăm un experiment în acest articol şi să încercăm să adunăm laolaltă ştirile bune, pe care nimeni nu le vede.
Economia României se află pe un trend ascendent, oricât ar încerca unii să ascundă acest lucru. Să încercăm să lucrăm pe modelul „ştiaţi că”.
Ştiaţi că România are cea mai mare creştere a producţiei auto din Europa?
Indicatorii industriali sunt pozitivi, dar printre aceştia producţia auto este la un nivel record în UE. Creşterea pe piaţa locală a producţiei de autoturisme este de 45%, în primele 6 luni ale anului. Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Autoturisme plasează această creştere pe primul loc în UE şi pe locul 5 la nivel mondial. Este de asemenea interesant că Germania un stat cu reputaţie istorică în construcţia de maşini achiziţionează Dacia, ajungând una din principalele pieţe de desfacere pentru automobilul nostru, alături de Franţa, Marea Britanie şi Algeria. Acum zece ani aceste date ar fi putut părea incredibile, dar iată că, în ultimii doi ani, incredibilul a devenit realitate.
Ştiaţi că indicele de încredere macroeconomic a crescut şi se află la maximul ultimelor 16 luni?
Nivelul de încredere pe care investitorii străini îl au în economia românească este în creştere. De asemenea şi pieţele financiare au încredere în stabilitatea şi predictibilitatea economiei şi finanţelor din România, dovada, ne împrumutăm, ca stat, cu o dobândă de 4,76% pe an cel mai redus nivel al dobânzii din ultimii ani. Indicele macroeconomic cuantifică evoluţia economiei pe un an, iar analiştii plasează acest indice la 47,8, cel mai ridicat nivel din luna mai a anului trecut. Condiţiile care au dus la creşterea acestui indice ţin de îmbunătăţirile condiţiilor curente din mediul de business. Banca Naţională a României, spun analiştii bancari ar urma să reducă dobânda în lei până la 4,25%.
Ştiaţi că numărul total de companii active pe piaţă este pentru prima oară în creştere faţă de luna august a anului trecut?
Numărul de companii active din România a depăşit nivelul de 714.000 în luna august a acestui an. Numărul este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 2,7 procente. Datele sunt furnizate de Registrul Comerţului şi sunt îmbucurătoare având în vedere că în perioada de criză gestionată dezastruos de fostul guvern numărul întreprinderilor a scăzut cu puţin peste 60.000 de unităţi.
Ştiaţi că numărul total al contractelor de muncă a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut?
Angajatorii au încheiat anul acesta cu 10% mai multe contracte de muncă decât anul trecut. Dacă trendul acesta se menţine vom reuşi să ajungem la performanţa de a înclina balanţa în favoarea celor ce produc în România. La sfârşitul lunii iulie în România existau 5,68 de contracte de muncă active, cu 20.000 de contracte mai mult decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Trebuie să menţionăm şi faptul că numărul angajaţilor care au plătit contribuţiile sociale şi impozitele la stat a crescut cu aproximativ 17.000 ajungând la 5,15 milioane.
Toate aceste semnale pozitive sunt preluate de o mică parte a mass media pentru că nu ridică sprâncenele cititorilor la fel cum o face nunta Biancăi Drăguşanu sau divorţul Andreei Marin. Un efect al mediatizării acestor date statistice ar fi creşterea încrederii pe plan intern, în consum în sistemul fiscal, poate un alt efect ar fi şi scoaterea la suprafaţă a economiei subterane. Dacă toate măsurile guvernului sunt duse în derizoriu şi dacă nu se scoate în evidenţă deloc parcursul pozitiv al economiei noastre atunci imaginea pe care o proiectăm atât pe plan intern cât şi pe plan extern este de lipsă de încredere.
Dacă cineva îţi repetă zilnic că lucrurile stau prost, indiferent de realitate, începi să ai o idee indusă că lucrurile chiar merg prost. Această distorsionare a realităţii este regula unu a manipulării şi aici nu spun că toată presa are o politică editorială menită să sucească minţi, nu trebuie să fim paranoici, cert este că ne alegem, fiecare dintre noi, setul de mesaje pe care vrem să îl ascultăm şi să îl credem.
Eu cred că este nevoie şi de un set de mesaje optimiste, legate bineînţeles de datele reale din economie. Economia, sectorul privat, producţia industrială, de cele mai multe ori nu au de a face cu jocul politic ci doar cu managementul eficient sau ineficient al administraţiei publice, fie aceasta locală fie aceasta centrală. Performanţele economice ţin în cea mai mare măsură de sectorul privat, de iniţiativa şi curajul antreprenorilor şi într-o mai mică măsură de măsurile pe care statul le ia pentru a-i ajuta pe aceştia, fie că vorbim de o infrastructură puternică fie că vorbim de o fiscalitate predictibilă fie că vorbim despre facilităţi fiscale.
Ceea ce vreau să spun este că iniţiativa şi curajul investitorilor atât externi cât şi interni pot fi încurajate şi prin propagarea mesajelor pozitive şi reconfortante legate de economie.
Ştirile orei
Felicitari pentru articol!