Topul contractelor încheiate de Primăria Capitalei
În referatul procurorilor DNA, Sorin Oprescu este acuzat şi că primea un comision de 10% din contractele publice ale Primăriei. În 2013 ar fi aderat la reţeaua de mită care funcţiona deja în primăria generală a Capitalei. De atunci, municipalitatea a încheiat contracte în valoare de peste 360 de milioane de euro.
Cele mai multe sunt pentru construcţii, însă au fost cheltuiţi bani şi pentru aprovizionarea cu măşti, pături, saci de dormit şi lanterne, în cadrul pregătirilor pentru un eventual cutremur, relatează Digi24.
În ultimii doi ani şi jumătate, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a cheltuit în contracte publice peste 360 de milioane de euro din bugetul propriu sau din fonduri europene. Banii au ajuns, prin 150 de contracte, la 110 firme sau asocieri.
Referatul complet al procurorilor DNA (format PDF)
Primăria a îndreptat spre contracte publice 464 de milioane de lei în 2013 şi 462 de milioane de lei în 2013. Anul acesta, cheltuilile au crescut şi au ajuns la 436 de milioane de lei după numai opt luni. În total, de la începutul lui 2013 şi până acum, contractele primăriei însumează 1,3 miliarde de lei. Şi asta fără TVA, după cum arată datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Un total de 365 de milioane de euro, în care este inclusă şi taxa pe valoarea adăugată.
Cea mai mare parte a banilor, 830 de milioane de lei, a fost atribuită în urma unor licitaţii. În peste 90% din cazuri însă, compania care a semnat contractul a fost fie singura care s-a prezentat la licitaţie, fie singura care făcut o ofertă compatibilă cu cerinţele primăriei. Contracte în valoare de 500 de milioane de lei au fost date, însă, prin negociere directă sau prin selecţii de oferte.
Mai mult de o treime din banii cheltuiţi a mers către construcţii. Reabilitările de şcoli, şantiele câtorva spitale ori clădirea principală a Primăriei Generale au înghiţit peste 649 de milioane de lei.
Pasajele, reabilitările unor străzi şi reţeaua de apă, canalizare, iluminat şi alei dintr-un cartier ANL din sectorul 1 au costat peste 500 de milioane de lei, după ce proiectele de asistenţă tehnică sau consultanţă costaseră deja 45 de milioane de lei.
Dotările de şcoli, spitale şi centre sociale au însumat doar 22 de milioane de lei, tot atâta cât şi cele de salubrizare.
Citeşte şi: SORIN OPRESCU, arestat pentru 30 de zile
Din 2013 până acum, Primăria a mai cheltuit bani cu proiectare, studii şi analize peste 26 milioane de lei, contracte IT - 8,8 milioane şi cu pregătiri pentru cutremur - 4,4 milioane de lei. A cumpărat maşini noi şi a achitat service auto şi combustibilul lunar de 6 milioane şi jumătate de lei.
Din cele 150 de contracte, doar 10 însumează un miliard de lei. Cel mai mare este, potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, cel pentru finalizarea unor blocuri din satul Ghermăneşti, din vecinătatea Capitalei: peste 289 de milioane de lei. De două ori mai puţin, 125 de milioane de lei, s-au cheltuit pentru finalizarea Pasajului "Mihai Bravu".
Reţelele de apă, calanizare, iluminat public şi drumuri din cartierul ANL "Henri Coandă" din Sectorul 1 costă 177 de milioane de lei, iar contractul pentru demolarea şi reconstruirea patinoarului "Mihai Filmaropol" valorează aproape 100 de milioane de lei.
Intersecţia "Piaţa Sudului", aflată de mai bine de un an în reabilitare, costă 88 de milioane de lei, în timp ce renovarea sediului Primăriei ajunge la 81 de milioane de lei.
Pentru un sistem de drenare în jurul lacurilor Titan, Tineretului şi Carol Primăria dă 80 de milioane de lei, iar pentru un circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, alte 61 de milioane de lei.
Revizuirea Planului Urbanistic General costă 35 de milioane de lei, aproate la fel de mult ca şi întreţinerea Arenei Naţionale.