Traian Băsescu atacă din nou justiţia: NU MĂ VOI OPRI

| 09 apr, 13:01

Traian Băsescu reiterează ideea că justiţia nu poate fi viabilă dacă "procurorii şi judecătorii se află pe „aceleaşi baricade”, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei". Fostul preşedinte consideră că singura instituţie care poate regla această situaţie este CSM-ul. Mai mult, fostul şef al statului ne asigură că nu se va opri să îşi exprime părerile legate de justiţie, după zece ani în care a investit, individual şi politic, în justiţie.

"Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie.

Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor.Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.

Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată.

Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare.

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU dă directive justiţiei. Cum ar trebui judecată Elena Udrea

Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă.

Dar nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe „aceleaşi baricade”, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot „ne aflăm pe aceleaşi baricade”? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul .

Justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare. Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat?

Despre ce drept la apărare vorbim cînd, înainte de a fi judecat, îl intemniţezi reducîndu-i şansa de a se apăra şi făcîndu-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?

Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi.

Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor.

Şi nu mă voi opri", a scris Traian Băsescu, joi, pe Facebook.

Citeşte şi: DEZVĂLUIRE ŞOCANTĂ: Băsescu are o înţelegere secretă cu Kovesi şi Coldea. Scandalul dintre ei e de faţadă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 apr, 10:07
liviu
Politicieni de hotie
Dupa lovitura de stat din 89 au aparut ca ciupercile acesti politruci care au doar interesul lor personal, nu reprezinta interesul poporului si nu dezvolta Romania democratic. Au distrus tot , au furat tot si au bagat tara an datorii pe care tot noi si urmasi nostri le vom plati. Legiile facute de ei sunt aberatii pe care poporul trebuie sa le suporte si domniile lor fac zarva si teatru la nesfarsit. Coruptia este implementata inclusiv de la Presedintele tari prin numirea an functie pe criterii de interes si urmata de toata clasa politica a partidelor care prin aceasta procedura nu se pot numi baza democratiei, doar an sens real (pleava societatii).
Romania va fi prospera atunci cand toti politicieni vor fi examinati si alesi dupa nivelul de competenta....!
09 apr, 15:34
poporul rus
LA MOARTE NAPARCA SECURISTA
JEGULE DE BULANGIU SI SPARGATOR DE BUCI,DUTE DRACULUI DE CACAT.
DERBEDEULE SI GOLANULE STRICI VILA 3.SA TE AGATAM IN TEAPA MATII DE
TATAR IMPUTIT.SIDA SA TE OMOARE ,AZI,LA ORA 666.PUSLAMA BETIVA
09 apr, 13:37
cantautor
daca este sincer opinia ta,da-i inainte..
daca este conjuncturala,nu e in regula
09 apr, 13:52
palada pufosul
Mai mulți politicieni au reclamat, în ultima perioadă, „telejustiția” din România.

Președintele Klaus Iohannis spunea și el că este nevoie de o schimbare de legislație pentru ca la televizor să fie „mai puțin zornăit de cătușe”.
09 apr, 18:02
rsss
Nea Traiane ,atentie ca ai început să o ”iei pe arătură „și acolo sunt bolovani,să nu te înpiedici.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ