Laura Kovesi: Imunitatea parlamentarilor trebuie eliminată complet
Procurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri seara că doreşte desfiinţarea imunităţii pentru parlamentari. În acest sens, şefa DNA a precizat că politicienii nu ar trebui să blocheze actele justiţiei.
Laura Codruta Kovesi doreşte ca imunitatea demnitarilor să fie desfiinţată. Totodată, şefa DNA este de părere că parlamentarii nu ar trebui să beneficieze de tratament preferenţial faţă de oricare alt cetăţean cetatean în faţa legii. În acest sens, Kovesi s-a referit la măsurile de arestare preventivă pe care Parlamentul le-a blocat cum a fost cazul lui Varujan Vosganian şi Dan Şova.
Citeşte şi: KOVESI, lămuriri pentru Klaus Iohannis
"(Articolul din Constituţie privind imunitatea, n.r.) Trebuie să fie schimbat în sensul să fie eliminat complet. Nu este normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei. Nu trebuie ca votul pe o cerere de arestare să se dea în Parlament. În cazul Chiţoiu investigatia nu a putut fi continuată pentru că nu s-a dat aviz pentru urmărire penală. Noi nici măcar nu am putut face o verificare pentru că nu am primit aviz. Momentul în care a fost introdusă imunitate s-a avut în vedere apărarea parlamentarilor pentru opiniile politice, nu pentru faptele de corupţie", a declarat Laura Codruţa Kovesi la Digi24.
Totodată, şefa DNA a subliniat că nici nu se poate pune problema că justiţia se face la televizor.
Multe dintre informaţiile din dosare ajung în presa de la apărătorii inculpaţilor care au acces la toate informaţiile procurorilor. Aceştia le-au prezentat trunchiat, în aşa fel încât să le avantajeze apărarea, iar procurorii sunt împiedicaţi de codul deontologic să poată prezenta public punctul lor de vedere sau alte informaţii din dosar. Atât timp cât acest lucru nu se întâmplă, Kovesi arată că nu se poate vorbi despre justiţie televizată, scrie stiripesurse.
"Eu nu pot să spun că se discuta prea mult la televizor. Procurorii nu pot să iasă să spună «Uite ce informaţii am eu». De foarte multe ori suntem atacaţi pentru că nu putem face acest lucru. Avem un cod deontologic pe care nu avem voie să îl încălcăm. Pentru că ei nu au voie să comenteze public, tu poţi să spui orice la televizor e foarte uşor să ţi-l iei duşman pe cel care nu poate să se apere. Când veţi vedea un DNA TV unde vorbeşte un procuror atunci putem discuta de justiţie la televizor. Aceste discuţii pe noi nu ne opresc. Dacă trebuie să arestăm 10.000 de oameni, noi arestăm 10.000 de oameni", a precizat Kovesi.
Ştirile orei
avem incredere in justitie in general,in particular au fost cazuri nenumarate soldate cu condamnari si in acest sector
concluzia:nu este padure fara uscaturi
in caz ca se descopera ceva in neregula,asteptam o reanalizare a NUP-urilor procurorului in cazurile Ciurel
macar asa,de amorul meseriei
asta evident,daca nu cumva un procuror posibil gasit vinovat de o chestiune,nu are cumva imunitate