Traian Băsescu atacă la Curtea Constituţională abrogarea art 276 din Codul Penal
Traian Băsescu a trimis joi către Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate în legătură cu Legea pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, prin care se elimină infracţiunea "presiuni asupra justiţiei".
Traian Băsescu afirmă, într-o scrisoare adresată preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, că legea menţionată a fost adoptată cu nerespectarea dispoziţiilor mai multor articole din Constituţia României. Este vorba, potrivit documentului menţionat, de articolul 1 alineatul 3, articolul 124 alineatele 2 şi 3, articolul 30 alineatul 6.
Şeful statului arată că infracţiunea 'presiuni asupra justiţiei' face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală.
'Principiile imparţialităţii justiţiei şi independenţei judecătorilor sunt consfinţite de Art. 124 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată. Prin abrogarea infracţiunii menţionate, aceste principii pot fi afectate, ceea ce se răsfrânge negativ şi asupra bunului mers al justiţiei. Astfel, persoana care, pe parcursul procedurilor judiciare, va face declaraţii publice ce nu sunt reale, care privesc săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, având drept scop să influenţeze soluţia sau să intimideze pe cei care sunt răspunzători pentru soluţia pronunţată, nu va mai răspunde penal, potrivit noii legi', se arată în scrisoarea adresată de şeful statului, Curţii Constituţionale.
Citeşte şi: Cazanciuc, despre iniţiativa adoptată tacit de Senat privind jurnaliştii care fac dezvăluiri în cauze penale
Traian Băsescu apreciază că prin abrogarea infracţiunii în discuţie este eliminată protecţia ce se acordă justiţiei, necesară pentru ca aceasta să fie imparţială şi înfăptuită de judecători independenţi. Totodată, şeful statului aminteşte că existenţa statului de drept implică acţiuni din partea statului prin care să se garanteze buna funcţionare a autorităţilor publice, inclusiv a autorităţii judecătoreşti.
'În consecinţă, împiedicarea justiţiei de a-şi îndeplini rolul său în societate, în condiţii de imparţialitate şi independenţă, se impune a fi sancţionată, iar Codul penal reprezintă instrumentul juridic adecvat pentru a respecta exigenţele statului de drept', se mai precizează în scrisoarea adresată Curţii.
De asemenea, şeful statului aminteşte că incriminarea anumitor fapte 'ce au rolul de a influenţa sau intimida magistratul' este în acord cu recomandarea Comisiei Europene referitoare la introducerea unui cadru clar privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora.
'Considerăm că prin abrogarea infracţiunii de 'presiuni asupra justiţiei' se aduce atingere limitelor în interiorul cărora trebuie să se exercite libertatea de exprimare. Această libertate nu poate fi absolută, ci se subscrie unor limitări. Astfel, dispoziţiile constituţionale interzic acele exprimări care prejudiciază demnitatea, onoarea, dreptul la propria imagine. Or, infracţiunea de presiuni asupra justiţiei reprezenta modalitatea prin care se asigura respectarea acestor prevederi constituţionale şi se asigura sancţionarea abuzului în exercitarea libertăţii de exprimare cu privire la înfăptuirea justiţiei', afirmă preşedintele în scrisoarea sa.
Într-o intervenţie televizată, Traian Băsescu anunţase că va ataca la Curtea Constituţională abrogarea articolului 276 din Codul Penal, după ce cererea sa de reexaminare în Parlament a legii a fost respinsă.
'Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, pentru că eu am trimis o dată legea înapoi la Parlament, propunând să nu se abroge acest articol. Parlamentul, Guvernul, de asemenea, a încuviinţat abrogarea acestui articol. Atac legea, aşa cum ea a fost votată de Parlament, cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Constituţională şi motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei', a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.
Citeşte şi: Articolul 276 din Codul Penal rămâne neschimbat. Cererea lui Traian Băsescu, respinsă
El a afirmat că există 'campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva judecătorilor, procurorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: 'i-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi'', motiv pentru care a susţinut că este necesară menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei.
'Atac propunerea legislativă de abrogare la Curtea Constituţională, în speranţa că acolo voi avea câştig de cauză, dacă nu am avut în Parlament şi în relaţia cu Guvernul, care susţine abrogarea articolului, în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare. Libertatea de exprimare are limitele ei, până când afectează dreptul tău la imagine, dreptul tău la o viaţă decentă şi nesupusă oprobiului public, doar pentru că cineva are interes să murdărească imaginea unui magistrat, fie el procuror sau judecător', a spus şeful statului.
Articolul 276 din Codul penal prevede că 'fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă'.