TRAIAN BĂSESCU dovedeşte la final de mandat că opţiunile sale politice sunt influenţate de context
Este bizar modul în care Traian Băsescu s-a plasat în raport cu o decizie politică şi administrativă, reducerea CAS, care teoretic se află în acord cu viziunea ideologică pe care domnia sa şi-o asumă cu atâta patos.
Miercuri seară, opinia publică din România a aflat decizia finală a preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte promulgarea legii prin care CAS-ul aplicat angajatorilor urma să scadă de la 1 octombrie cu 5%. Aşa cum ne-a obişnuit, liderul de la Cotroceni a ieşit la ora sa obişnuită, adică 18.30, pentru a le explica românilor de ce trimite spre reexaminare proiectul legislativ, argumentându-şi decizia prin acuzaţii nefondate legate de lipsa de responsabilitate a executivului.
Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională
Bizar este însă modul în care Traian Băsescu s-a plasat în raport cu o decizie politică şi administrativă ce teoretic se află în acord cu viziunea ideologică pe care domnia sa şi-o asumă cu atâta patos. Înainte de a analiza însă poziţionarea preşedintelui, trebuie făcute câteva precizări importante despre modul în care întreaga situaţie poate fi interpretată din punct de vedere ideologic.
În primul rând, reducerea CAS, ca orice altă măsură gândită să scadă fiscalitatea, vine mai degrabă din zona dreptei, care consideră că întreprinzătorii trebuie să cedeze cât mai puţin din încasările lor statului tocmai pentru a putea investi mai mult în tehnologie sau în angajaţi. În cazul legii retrimise de Traian Băsescu Parlamentului, reducerea CAS a fost în primă instanţă o iniţiativă a PNL, pe care actualul executiv a decis să o pună în practică deoarece este sustenabilă şi va avea efecte pozitive asupra economiei româneşti.
Pe de altă parte, dacă analizăm discursul de miercuri seară al preşedintelui României, vedem că acesta este mai adecvat unui lider de stânga cu accente socialiste puternice, decât cel practicat teoretic de un lider de dreapta. Şeful statului, care în ultimii ani a tot încercat să se prezinte ca singurul reprezentant veritabil al dreptei europene şi moderne din România, mai avea puţin şi plângea de grija angajaţilor, pensionarilor şi şomerilor pe care decizia guvernului Ponta de a reduce CAS-ul i-ar afecta. În raport cu forţa acestor mesaje, referirile lui Traian Băsescu legate de mediul de afaceri au fost firave şi lipsite de forţă, deşi ele trebuiau să fie în centrul discursului unui lider de dreapta.
Această repoziţionare nu ar trebui să mire pe nimeni, din moment ce nu este pentru prima dată când Traian Băsescu reuşeşte o redefinire ideologică aproape peste noapte. În 2005, Partidul Democrat controlat de la Cotroceni a trecut într-o noapte de la centru-stânga la centru-dreapta, ieşind din PES şi alăturându-se PPE. Deşi atunci şeful statului nu mai era de facto membru al PD, Traian Băsescu s-a acomodat repede cu postura de lider de dreapta.
Citeşte şi: Legea privind reducerea CAS are susţinerea mediului de afaceri, dar şi a opoziţiei
Astfel, devine evident că pentru Traian Băsescu singura ideologie care contează este aceea a menţinerii la putere, viziune incompatibilă cu un set coerent de valori. În schimb, şeful statului este un veritabil animal politic capabil să îşi schimbe blana, dar având cu aceleaşi năravuri şi aceeaşi sete de putere ca întotdeauna. Contează foarte puţin dacă astăzi Traian Băsescu adoptă mesajul unui politician de stânga, din moment ce mâine poate să se transforme fie într-un politician de dreapta fie să facă apel la o formă primitivă de naţionalism, totul cu scopul de a se poziţiona mai bine în raport cu un anumit context, totul cu ajutorul unei ipocrizii greu de cuantificat.
Ştirile orei
aici,in titlu,se regaseste chintesenta gandirii acestui talentat si prolific autor...
Timisul este mandru de el,Sanatoriul de la Gataia,idem...