Traian Băsescu: Nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România
Traian Băsescu a declarat vineri, la ceremonia de decorare a unor personalităţi din România, că oamenii politici nu ştiu să ţină aproape intelectualitatea şi că nu realizează că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română.
Traian Băsescu a declarat vineri, la ceremonia de decorare a unor personalităţi din România, că oamenii politici nu ştiu să ţină aproape intelectualitatea şi că nu realizează că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română.
'Aş dori ca întâmplarea de astăzi să fie un semn către toată intelectualitatea din România, o intelectualitate pe care şi noi, oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români, nu ştiu să şi-o ţină aproape, nu se străduiesc deloc să o înţeleagă şi trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română', a spus şeful statului, după ce a decorat mai multe personalităţi, printre care scriitorii Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici şi regizorul Peter Netzer.
El a mărturisit că a încercat mereu să înţeleagă intelectualitatea română în exigenţele ei şi, chiar dacă nu a înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, întâmplările culturale pe care le-a generat, nu a fost vina intelectualilor, ci a sa.
'Cu toate acestea, nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România, pentru că sunt convins niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor de 300 de metri, aşa că asta este, fiecare la ce ne pricepem', a spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că distincţiile reprezintă o recunoaştere a meritelor.
'Avem oameni care au făcut ca pentru cititorii români marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei filosofice, idei de valoare, idei pe care prea puţini suntem pregătiţi să le punem în aplicare sau să le valorificăm', a spus Băsescu.
El a precizat că Institutul Cultural Român este o instituţie care a devenit pentru el o mândrie.
'Această mândrie a acoperit perioada 2005-2012, aş spune pentru stabilitatea din România în funcţii importante a fost totuşi o performanţă şi mă refer nu numai la Horia Roman Patapievici, dar mă refer la toată echipa din care a făcut parte, şi dl Mihăieş, toată echipa de la ICR care a făcut ca ICR să fie un egal al Institutului Cervantes, spre exemplu, sau sau al altor extrem de importante instituţii culturale, iar faptul că în mandatul acestei echipe Institutul Cultural Roman a deţinut preşedinţia institutelor culturale din lume este un element de mândrie poate nu atât pentru cei care au condus Institutul, dar în primul rând pentru mine', a afirmat Băsescu.
El a adăugat că de la intelectualitate au pornit şi idei care au lăsat o amprentă extrem de puternică asupra mandatului săi.
'O amprentă care poate nu este apreciată astăzi, dar, cu siguranţă, când tot dvs., poate istorici, veţi analiza mandatul meu, nu veţi putea să treceţi peste raportul cu privire la comunism, care a declarat şi, cu argumente ştiinţifice, a demonstrat că a fost o perioadă în care comunismul a fost un sistem ilegitim şi criminal şi, tot de la intelectualitate, înţelegând cât de important este, şi pentru acum, dar şi pentru viitor, a pornit ideea cu care, de asemenea, mă mândresc, a deschiderii integrale a arhivelor fostei Securităţi', a precizat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit, vineri, Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Ofiţer prof. univ. dr. Gabriel Liiceanu 'în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie' şi Ordinul Naţional 'Serviciul credincios' în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici 'în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei'.
Decretul de decorare a lui Horia Roman Patapievici a fost semnat în 2010, iar documentul în cazul lui Gabriel Liiceanu - în 2012.
De asemenea, şeful statului l-a decorat pe regizorul Peter Netzer cu Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Cavaler 'în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului 'Poziţia copilului' cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă în promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români'.
Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit directorului Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Ofiţer 'în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea şi patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută la Palatul Cotroceni'.
Şeful statului a conferit în cadrul aceleiaşi ceremonii Ordinul Naţional 'Pentru Merit' în grad de Comandor scriitorului şi criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Naţional 'Pentru Merit' în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian şi realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu 'în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii româneşti, pentru implicarea directă şi constantă în organizarea şi promovarea acţiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului 'Cotroceni - porţi deschise culturii''.
Ştirile orei
http://www.contemporanul.ro/noutati-editoriale/noi-si-neobarbarii-ii.html
Vânătoarea de oameni mari de Aura Christi
http://www.contemporanul.ro/noutati-editoriale/vanatoarea-de-oameni-mari.html
Mai mult pe contemporanul.ro