TRAIAN BĂSESCU. Regimul Băsescu nu înseamnă doar Băsescu
TRAIAN BĂSESCU. Joi s-au împlinit doi ani de zile de la suspendarea în Parlament a preşedintelui Traian Băsescu, ocazie cu care liderul de la Cotroceni şi oamenii din PMP loiali domniei sale au organizat o dezbatere prin care au marcat evenimentul.
TRAIAN BĂSESCU. Trecând peste atacurile preşedintelui la adresa majorităţii instituţiilor publice, şeful statului criticând Parlamentul, Guvernul, Avocatul Poporului şi parţial Justiţia, întâlnirea dintre Băsescu şi cei de la PMP ar trebui să ne dea de gândit. În fond, evenimentele din vara lui 2012 au demonstrat până unde ajunge influenţa uneori ilegitimă pe care chiar şi în calitatea de preşedinte suspendat, Traian Băsescu a avut-o asupra instituţiilor statului. Evenimentele de atunci ridică, de asemenea, semne de întrebare în legătură cu ce reprezintă, în final, regimul Băsescu dincolo de jocurile practicate de liderul de la Cotroceni.
CITEȘTE ȘI: Să râdem cu Elena Udrea. Ultima perlă - Băsescu ar putea deveni preşedintele PMP!
În primul rând, regimul este constituit de toţi aceia care au fost şi au rămas loiali preşedintelui care trebuia să plece de la Cotroceni în urmă cu doi ani. Desigur, Traian Băsescu este un animal politic redutabil, capabil să sacrifice aproape orice în numele interesului personal, dar fără oameni care să îi pună în practică deciziile, influenţa sa nu ar fi nici măcar o fracţiune din cât este. Fără DNA-ul care de nouă ani de zile reprezintă principalul instrument prin care şeful statului îşi exercită înfluenţa în raport cu sistemul juridic din România, Traian Băsescu nu ar fi putut să gireze fabricarea unor dosare pentru o parte importantă a adversarilor săi politici.
CITEȘTE ȘI: TĂRICEANU: Băsescu a avut o certă influenţă în justiţie
Pe lângă toate aceste personaje, la fel de importantă în arhitectura sistemul patronat de Traian Băsescu este şi loialitatea anumitor politicieni faţă de liderul de la Cotroceni. Desigur, cel mai bun exemplu este cel al Elenei Udrea, care şi după aproape zece ani rămâne loială trup şi suflet patronului său politic. Nu întâmplător, Elena Udrea a fost răsplătită cu şefia PMP. Imaginea de joi cu fosta consilieră prezidenţială mărşăluind pe holurile Parlamentului alături de Traian Băsescu este la fel de reprezentativă ca acum zece ani.
CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu i-a trimis o SCRISOARE lui Victor Ciorbea la o zi după ce l-a făcut SLUGARNIC
Însă, atunci când o vedem pe Elena Udrea alături de Traian Băsescu nu trebuie să uităm că, până acum un an, întreg PDL-ul nu făcea altceva decât să transpună directivele venite de la Cotroceni în decizii. Măsurile absurde de austeritate au fost impuse cu forţa de cabinetul PDL condus de Emil Boc, mulţi dintre miniştrii de atunci găsindu-se încă în rândurile formaţiunii democrat-liberale. Inclusiv actualul lider al PDL, Vasile Blaga, care acum încearcă să îşi demonstreze anti-băsismul, dar care în momentele cu adevărat importante încă îl mai sprijină pe liderul de la Cotroceni a făcut parte din Cabinetul Boc care a făcut atât de mult rău ţării. Acum, Blaga este unul din artizanii alianţei dinte PDL şi PNL, o încercare de unificare a dreptei care va înfăptui în final unul din visele politice ale lui Traian Băsescu, acela al apariţiei unei mari forţe de dreapta, pe care eventual liderul de la Cotroceni să o controleze.
CITEȘTE ȘI: Financial Times: Băsescu, în ape tulburi. Politica românească este rareori plictisitoare
Împreună, oameni din sistemul de justiţie şi politicienii obedienţi l-au ajutat pe Traian Băsescu să conducă atât de autoritar această ţară, girându-i toate deciziile şi ajutându-l să rămână în funcţie. Deşi trebuia să plece după un mandat şi jumătate, şeful statului a rămas în continuare la Cotroceni, de unde mai iese din când în când pentru a-i ataca pe adversari sau pe cei care nu i se supun. Această sfidare nu trebuie trecută absolut deloc cu vederea şi, poate că la asta trebuie să se gândească fiecare dintre noi atunci când va merge la urne în toamnă.