Traian Băsescu este sursa tuturor violenţelor împotriva presei din România ultimilor 10 ani
Polarizarea presei şi mai ales lipsa unei solidarităţi de breaslă este tocmai consecinţa răului pe care l-a făcut Traian Băsescu în aceşti 10 ani, perioada în care a speculat orice moment pe care l-a avut la dispoziţie pentru a antagoniza taberele una împotriva celeilalte.
După sentinţa de condamnare a lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare, jurnaliştii Antena 3 au hotărât să organizeze o acţiune de protest în jurul Palatului Cotroceni pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află staţia din Băneasa. Numai că ceea ce s-a dorit o acţiune paşnică de protest s-a transformat într-un miting în toată regula, câteva mii de români alăturându-se iniţiativei de protest a jurnaliştilor Antena 3. Prin urmare, nu au lipsit nici incidente, jurnalişti de la alte televiziuni sau publicaţii susţinând că au fost agresaţi fizic sau verbal de către participanţii la miting.
Protest Antena 3. Fără doar şi poate, manifestările în cauză sunt profund condamnabile. Violenţa, de orice fel, nu poate fi niciodată o soluţie legitimă în astfel de situaţii. Totuşi, dacă ar fi să identificăm un vinovat moral pentru incidentele regretabile cărora le-au căzut victime jurnaliştii, atunci acela ar fi cu siguranţă nimeni altul decât Traian Băsescu.
Traian Băsescu, de la înălţimea celei mai înalte funcţii în statul român, a fost, în cei aproape 10 ani ca preşedinte, protagonistul unor episoade cele puţin ruşinoase în relaţia cu reprezentanţii mass-media. Sunt astfel de notorietate incidente în care preşedintele Băsescu i-a “gratulat” pe jurnalişti cu apelative precum "păsărică", "ţigancă împuţită" sau "găozar", etichete care ulterior au şi intrat în folclorul politic dâmboviţean.
Citeşte şi: Protest Antena 3. De ce încearcă PNL să lege protestul Antena 3 de Victor Ponta?
Or, dacă la cel mai înalt nivel instituţional Traian Băsescu şi-a permis să utilizeze un limbaj agresiv la adresa jurnaliştilor, este evident că era strict o problemă de timp până când atitudinea violentă împotriva acestei bresle se va exacerba. Cu alte cuvinte, polarizarea presei şi mai ales lipsa unei solidarităţi de breaslă este tocmai consecinţa răului pe care l-a făcut şeful statului în aceşti 10 ani, perioada în care a speculat orice moment pe care l-a avut la dispoziţie pentru a antagoniza taberele una împotriva celeilalte.
Fără îndoială că aceste incidente reprezintă o pată pe obrazul României. Însă, odată cu încheierea ultimului mandat ca preşedinte al lui Traian Băsescu sunt create premisele normalizării relaţiilor atât între reprezentanţii mass-media, cât şi între jurnalişti şi toţi ceilalţi cetăţeni. Fiindcă peste tot în lumea civilizată, mass-media este aliata cetăţenilor, nu adversara lor.
Citeşte şi: Dosarul Voiculescu ICA. Cum pun Antenele presiune pe justiţie, iar Voiculescu cere strămutarea procesului
Ultimul mandat al lui Traian Băsescu se încheie în câteva luni, însă moştenirea pe care o lasă în urmă va dăinui probabil încă o bună perioadă de timp. Şeful statului a învrăjbit categorii sociale unele împotriva altora, a ridicat conflictul la rang de politică de stat, a înţeles să îşi exercite puterea prin amplificarea disputelor, nu prin medierea lor. Începând cu decembrie 2014, România are şansa unui nou început, prin alegerea în fruntea ţării a unui preşedinte care să reprezinte onest interesele cetăţenilor. Iar dacă viitorul locatar de la Cotroceni se va achita cu succes de prerogativele constituţionale, atunci românii vor avea cu adevărat şansa de a depăşi cei 10 ani de dezbinare, iar energiile lor vor fi concentrate către un scop comun şi constructiv.
Ştirile orei
nu sunt foarte frumos,e greu de gasit
familia mea este formata din Sultanescu Dan(consilier al lui Ponta),Dana si B.Teodorescu
nu am bacul si ei mi-au promis ca ma baga la facultate la ei..la Stefan Gheorghiu
hai PSD..