Udrea anunță oficial alianța PMP cu PNL
De la începutul campaniei pentru europarlamentare, unul dintre subiectele politice care a intrat într-un oarecare con de umbră a fost acela al moțiunii de cenzură anunțată inițial cu surle și trâmbițe de către liderul liberal Crin Antonescu.
Când opinia publică mai avea puțin și uita complet de promisiunea liberalilor de a introduce în dezbaterea Parlamentului respectivul act, conducerea PNL a revenit, declarând că documentul este gata și că se așteptă sprijinul celorlalți parlamentari din opoziției. Cel care a anuțat finalizarea moțiunii este vicepreședintele PNL Eugen Nicolăescu, care a adăugat că liberalii vor face public pe 5 mai textul, sperând ca pănă pe 25 acesta să intre în dezbaterea legislativului.
Nicolăescu a mai adăugat că moțiunea este împărțită în trei capitole, atingând probleme economice și administrative, precum cheltuirea banului public și încurajarea mediului de afaceri prin reducerea impozitării muncii și măsuri de stimulare a economiei.
Așa cum era de așteptat, anunțul a generat o serie întreagă de reacții din partea celorlalte partide de opoziție, prima poziție oficială venind din partea PDL. Miercuri la prânz, vicepreședintele democrat-liberal Cătălin Predoiu a declarat că deși în principiu partidul domniei sale este interesat de subiect, PDL-ul dorește să vadă textul înainte de a se decide asupra unei acțiuni politice viitoare. Această reacție a fost urmată, câteva ore mai târziu, de declarația Elenei Udrea, care declarat scurt și cuprinzător: "Am spus şi repetăm că vom susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta indiferent cine o va propune".
Diferența de atitudine între democrat liberali și foștii lor colegi aflați acum în rândurile PMP este cât se poate de evidentă. De bine, de rău, atitudinea PDL a fost un pic mai rezervată, vicepreședintele Cătălin Predoiu declarând că democrat-liberalii se vor exprima după ce vor citi textul moțiunii.
În schimb, lidera de facto a PMP a îmbrățișat din start varianta extremă, aceea de a susține moțiunea, argumentându-și decizia doar prin prisma faptului că ea reprezintă o acțiune politică îndreptată împotriva PSD. Dincolo de absurditatea ideei că popularii vor semna moțiunea liberalilor doar pentru că reprezintă un act împotriva actualei puteri, afirmația fostei consiliere prezidențiale reprezintă în final o recunoaștere a realității alianței dintre PMP și PNL. În ciuda încercărilor liderilor liberali de a se prezenta în opoziție atât față de actuala majoritate cât și față de președintele Traian Băsescu, realitatea consființită de declarația Elenei Udrea este mult mai simplă, fiind vorba despre o alianță subterană între Traian Băsescu și Crin Antonescu.
În schimb, păcăliți rămân acei români care în decembrie 2012 au votat USL-ul prin prisma liberalilor, în speranța că în România se poate face politică și altfel decât în maniera patentată de Traian Băsescu.