Udrea, despre aprobarea reducerii CAS: A ţintit doar nevoia de a aduce voturi în această campanie electorală
Preşedinta Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a declarat că votul de marţi din Camera Deputaţilor pentru reducerea CAS este unul care 'a ţintit doar nevoia de a aduce voturi în această campanie electorală pentru preşedinţia României'.
Faptul că astăzi în Parlament, ACL a votat împreună cu PSD pentru reducerea CAS-ului, în condiţiile în care s-a demonstrat că nu există resurse la buget cu care să se acopere lipsa pe care o astfel de reducere o va genera, arată că atât PNL, PDL, cât şi PSD gândesc la fel faţă de o măsură care în acest moment are clar un caracter electoral, doar un caracter populist, este făcută numai cu scopul de a genera confuzie şi de a atrage eventual voturi din partea celor care, pe bună dreptate, sunt interesaţi de această măsură', a declarat Elena Udrea, într-o conferinţă de presă susţinută, marţi, la sediul PMP.
Ea mai afirmat că Guvernul nu a fost capabil să prezinte soluţiile prin care va reuşi să atragă fonduri suplimentare la buget în aşa fel încât această măsură de reducere de CAS să fie sustenabilă, să poată fi pusă în aplicare.
'Cu toate acestea, votul de azi din Parlament la o lege retrimisă de preşedintele Traian Băsescu parlamentarilor pentru a fi analizată corect, cu bună credinţă şi în interesul ţării, acest vot a fost unul care a ţintit doar nevoia de a aduce voturi în această campanie electorală pentru preşedinţia României', a arătat Udrea.
Preşedinta PMP a mai declarat că această măsură vine şi în contextul în care încasările la buget au scăzut în primul trimestru al anului, existând încasări mai mici cu aproape 350 de milioane de euro faţă de estimări, economia este sufocată, investiţiile făcute de Guvern au scăzut cu 30%, cele private cu 10%, iar sumele alocate cofinanţărilor cu fonduri europene au scăzut cu 50%.
'Această măsură va greva bugetul României pe anul 2015. Corect ar fi fost ca această măsură să fie lăsată la aprecierea, şi eventual la decizia viitorului guvern, care se va instala după alegerile prezidenţiale. La fel s-a întâmplat şi în 2008, cu domnul Tăriceanu, atunci când a luat o măsură populistă, de a creşte pensiile, în condiţiile în care nu era o măsură sustenabilă, iar efectele dezastruoase s-au văzut în 2009 când această creştere a trebuit să fie pusă în practică de Guvernul care a venit', a conchis preşedinta PMP, Elena Udrea.
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi a adoptat proiectul de lege în forma iniţială, cu 307 voturi pentru, 5 abţineri şi 7 voturi împotrivă.
Guvernul a aprobat, în luna iunie a acestui an, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se prevede diminuarea cotelor plătite de angajatori pentru CAS în funcţie de condiţiile de muncă, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.
Ulterior aprobării Guvernului, proiectul a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului şi trimis spre promulgare.
Preşedintele Traian Băsescu a decis însă, la sfârşitul lunii iulie, să ceară Parlamentului să reexamineze legea.
La sfârşitul lunii august, convocat în sesiune extraordinară, Senatul a adoptat, în forma trimisă iniţial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingând astfel cererea de reexaminare a proiectului, formulată în luna iulie de preşedintele României.
Proiectul a întrunit 96 voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri.
Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, a doua zi după votul senatorilor, convingerea că şi Camera Deputaţilor va adopta reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, indiferent 'de opoziţia oricui faţă de acest lucru', pentru că este necesar.