UE, decizie de ultimă oră pentru Victor Ponta, în cazul Șova. De ce nu o poate folosi

| 05 sep, 15:38

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a luat o decizie care ar fi putut afecta şi dosarul lui Victor Ponta de la DNA, ducând astfel o jurisprudenţă favorabilă premierului.

CJUE a hotărât că, în cazul contractelor de consultanţă, prestatorul poate fi plătit indiferent dacă beneficiarul a apelat sau nu la serviciile contractate. Dispare aşadar caracterul fictiv al serviciilor de consultanţă chiar dacă, în realitate, cei care trebuia să ofere consultanţa doar au stat la dispoziţia celor care i-au plătit, fără să facă altceva. Amintim că, în cazul lui Victor Ponta, infracţiunea de fals constă, potrivit DNA, în emiterea retroactivă a unor facturi pentru servicii inexistente.

De ce această decizie nu s-ar putea aplica în cazul lui Victor Ponta

Decizia CJUE ar fi putut închide dosarul Victor Ponta-Dan Șova, dar hotărârea nu se aplică în cazul de față. Decizia CJUE se aplică în dreptul civil, în timp ce în cazul lui Victor Ponta vorbim de caz penal (spețe diferite).

Amintim că Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA că a comis fals în înscrisuri pentru a-şi justifica banii primiţi de la casa de avocatură a lui Dan Şova. Astfel, Victor Ponta ar fi întocmit 16 acte justificative, în 2011 corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

Așadar, dacă nu existau falsuri în înscrisuri - cum susțin procurorii DNA -, în urma deciziei CJUE, cazul Victor Ponta-Dan Șova ar fi putut fi închis.

Decizia CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 3 septembrie 2015, hotărârea pronunțată în cauza C-463/14 Asparuhovo Lake Investment Company, cu privire la: TVA – Noțiunea „prestare de servicii" – Contrat de abonament privind prestarea de servicii de consultanță – Fapt generator al taxei – Necesitatea dovedirii prestării efective a serviciilor – Exigibilitatea taxei (Camera a III-a, jud. dr. Camelia Toader, membru al completului)

Cererea de decizie preliminară privește interpretarea Directivei TVA și a fost formulată în cadrul unui litigiu între Asparuhovo Lake Investment Company OOD (ALIC), pe de o parte, și directorul Direcției „Contestații și practici în materie fiscală și de securitate socială" pentru orașul Varna din cadrul administrației centrale a Agenției Naționale a Veniturilor Publice, pe de altă parte, cu privire la deducerea TVA care a fost aplicată în amonte pentru achiziția de servicii de consultanță pe bază de abonament.

Curtea a decis că Directiva TVA trebuie interpretată în sensul că noțiunea „prestare de servicii" cuprinde contractele de abonament privind prestarea de servicii de consultanță unei întreprinderi, în special de natură juridică, comercială și financiară, în cadrul cărora prestatorul s‑a pus la dispoziția beneficiarului pe durata contractului. În ceea ce privește contractele de abonament privind prestarea de servicii de consultanță precum cele în discuție în litigiul principal, Directiva TVA trebuie interpretată în sensul că faptul generator al taxei și exigibilitatea acesteia intervin la expirarea perioadei pentru care s‑a convenit plata, fără să prezinte importanță dacă beneficiarul a apelat efectiv sau cât de des a apelat la serviciile prestatorului, notează Juridice.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ