ULTIMĂ ORĂ! O nouă armă împotriva cancerului cu potenţial FANTASTIC
Veste bună pentru persoanele care suferă de boli grave şi se luptă cu tehnici de vindecare agresive şi de lungă durată: medicina nucleară prezintă un potenţial fantastic împotriva cancerului. Spre exemplu, un tratament pentru un bolnav de cancer durează o singură zi şi necesită doar patru nanograme de plumb 212.
Plumbul 212, armă împotriva bolilor
Puternica armă anticancer, care nu a fost utilizată niciodată până acum, este izotopul de plumb 212 (Pb 212), extras din thoriu. Ambele sunt elemente chimice rare, întrucât doar câteva grupuri mari din industria nucleară din lume, inclusiv Franţa, posedă stocuri importante din această substanţă. Fiindcă izotopul de plumb 212 este rar, Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) a decis să păstreze thoriul după separarea sa de uraniu, devenit principala materie primă utilizată de industria nucleară pentru a produce electricitate, scrie taifasuri.ro.
Oamenii de ştiinţă au cercetat legătura dintre boli şi industria nucleară după ce au observat că întregul arsenal terapeutic actual este foarte limitat împotriva tumorilor. „Indiferent că e vorba despre cancer ovarian, gastric sau pancreatic, bolnavii aşteaptă o soluţie”, a precizat Patrick Bourdet, directorul Areva Med, o companie din industria nucleară, care are sediul în oraşul Bethesda, din statul american Maryland, în apropiere de Washington. De altfel, Patrick Bourdet a fost şi cel care a declarat că medicina nucleară, mizând pe un izotop radioactiv rar, e capabilă să distrugă selectiv celulele canceroase.
Primul pacient a fost tratat în 2012
În 2003, oamenii de ştiinţă au avut ideea de a extrage izotopul Pb 212 pentru a efectua o serie de cercetări, stimulând compania Areva să iniţieze studii preliminare atât medicale - în domeniul cancerului -, cât şi industriale - pentru dezvoltarea unor noi procedee de extragere. Convinsă de marele potenţial medical al acestui izotop, a fost creată o filială medicală (Areva Med), în 2009, în Statele Unite, care continuă să se dezvolte de atunci.
În 2011, Areva Med a obţinut aprobarea de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a iniţia un studiu clinic de fază 1 cu Pb 212 folosind radioimunoterapia, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Alabama. Primul pacient a fost tratat în aprilie 2012, într-o singură zi. „Studiile se desfăşoară de o manieră satisfăcătoare”, a afirmat la momentul respectiv Patrick Bourdet, directorul Areva Med. În plus, mulţumită de rezultatele obţinute, compania a lansat anul acesta şi operaţiunile de construire a unui laborator care va produce Pb 212, în premieră mondială, la Bessines-sur-Gartempe, în regiunea franceză Limousin.
„Nu există efecte secundare”
Această „armă” radiologică este ghidată spre celulele canceroase, fiind ataşată pe cale chimică de un anticorp conceput pentru a recunoaşte antigenii care se află pe tumoare. Este vorba despre anumite semnale chimice specifice cancerului. „Este într-adevăr o terapie anticancer extrem de bine ţintită, care permite abordarea mai multor forme de cancer, chiar şi metastazate”, a precizat Patrick Bourdet. În plus, graţie acestei precizii, acesta a mai spus că „nu există efecte secundare”. „Totul merge bine până în prezent, suntem încrezători şi optimişti, dar trebuie să aşteptăm şi rezultatele ştiinţifice...”, a mai adăugat acesta.
• Dacă rezultatele cercetărilor ştiinţifice vor fi la fel de satisfăcătoare ca primul pacient tratat, medicamentul va fi disponibil pe piaţă în 2016.