Ultimul elev în viață al lui George Enescu face dezvăluiri inedite despre marele compozitor
Maestrul Uto Ughi, ultimul elev în viaţă al lui George Enescu, care va concerta miercuri pe scena Ateneului Român, consideră că amintirile legate de marele compozitor, interpret şi dirijor român îi sunt 'de neşters'. El regretă că l-a cunoscut în copilărie, când avea doar 10-11 ani.
'Dar acele amintiri rămân de neşters. Mai ales cele interpretative', a spus violonistul, într-o conferinţă de presă la Palatul Cantacuzino, menţionând că părintele lui Oedip nu acorda multă atenţie tehnicii, interpretarea fiind pe primul plan.
Uto Ughi a elogiat geniul marelui Enescu, profesorul cu care a repetat Ciconna din Partitur nr. 2 de Bach.
'Cred că-mi amintesc foarte bine că am urmărit acest concert chiar în interpretarea lui Enescu şi pot să spun că nici un alt solist nu o cânta astfel', a spus Ughi.
El a rememorat 'privirea magnetică' a lui George Enescu, 'memoria şi generozitatea extraordinară' a acestuia.
'Se aşeza la pian şi, practic, se deschidea un întreg univers', a spus Ughi, amintindu-şi cum Enescu 'pierdea chiar o după-amiază în compania unui copil', iar tatăl său făcea eforturi vizibile pentru a-l face pe compozitor să accepte banii.
Un concert extraordinar, susţinut de violonistul Uto Ughi şi pianistul Bruno Canno, va avea loc miercuri seară, pe scena Ateneului Român.
Concertul marchează Preşedinţia italiană a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2014), dar şi Ziua Internaţională a Muzicii (1 octombrie 1975), fiind organizat de Ambasada Republicii Italiene în România, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Filarmonica George Enescu, în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu şi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.
Programul concertului, eveniment ce deschide stagiunea camerală a Filarmonicii George Enescu, va cuprinde piese de Giuseppe Tartini, Antonin Dvorak, Ludwig Van Beethoven, Camille Saint-Saens şi Pablo De Sarasate.
'Muzica rămâne, într-o Uniune Europeană alcătuită din multe limbi diferite, limbajul universal la care putem apela pentru a difuza exact acel sentiment de comuniune reamintit de motto-ul european 'Uniţi în diversitate'', a spus Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, la Palatul Cantacuzino, sediul Muzeului Naţional 'George Enescu'.
Brasioli şi-a exprimat emoţia de a fi prezent alături de maestrul Uto Ughi şi de pianistul Bruno Canno, rememorând clipele în care, cu ani în urmă, la Roma, a asistat la un concert al violonistului.
'Acest eveniment este un cadou, un fel de floare pe care vrem s-o oferim României', a mai spus ambasadorul.
În cadrul evenimentului de la Palatul Cantacuzino, desfăşurat în prezenţa directorului general al Muzeului Enescu, Cristina Andrei, şi a preşedintelui Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură, Mihai Stan, maestrului Uto Ughi i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte 'George Enescu' din Iaşi. Titlul a fost conferit de Senatul universităţii ieşene, în urma demersurilor făcute de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.
Tradiţionalul Laudatio a fost rostit de prof univ. dr. Otilia-Laura Vasiliu, decanul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Arte 'George Enescu' din Iaşi, diploma fiindu-i înmânată de rectorul universităţii ieşene, prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu.
La finalul întâlnirii, maestrul Ughi a susţinut o scurtă intervenţie muzicală interpretând un fragment din Ciconna de Bach, comentând în limba franceză şi exemplificând cu câte o frază muzicală.
Citește și: Iubiri care au făcut istorie. George Enescu si Maria Cantacuzino
'El (n.r.- Enescu) avea geniul de a interpreta fiecare măsură, fiecare notă', a spus Uto Ughi.
Uto Ughi, care şi-a efectuat studiile sub îndrumarea lui George Enescu, a manifestat un talent extraordinar încă de la o vârstă fragedă: la vârsta de şapte ani, şi-a făcut pentru prima dată apariţia în public interpretând Ciconna din Partitura nr. 2 de Bach şi unele Capricii de Paganini.
A cântat peste tot în lume, la cele mai importante festivaluri, cu cele mai renumite orchestre: Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra din Philadelphia, New York Philarmonic, Orchestra Simfonică din Washington şi multe altele, sub conducerea unor dirijori precum Barbirolli, Bychkov, Celibidache, Cluytens, Chung, Ceccato, Colon, Davis, Fruhbeck de Burgos, Gatti, Gergiev, Giulini, Kondrascin, Jansons, Leitner, Lu Jia, Inbal, Maazel, Masur, Mehta, Nagano, Penderecki, Pretre, Rostropovich ş.a.
Maestrul Uto Ughi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu din 1744 şi pe un Stradivarius din 1701, numit 'Kreutzer', pentru că a aparţinut violonistului omonim căruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonată.
Născut la Napoli, pianistul Bruno Canino a cântat sub bagheta lui Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio, Pierre Boulez şi cu orchestre precum Filarmonica La Scala, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Berliner Philharmoniker, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France.