Un calendar maya amână SFÂRŞITUL LUMII! Vezi cât mai are de trăit OMENIREA. VIDEO
Arheologii americani au descoperit in Guatemala cateva calendare maya vechi din secolul al IX-lea, care amana sfarsitul lumii, contrar anumitor credinte populare.
Aceste calendare pretioase au fost descoperite intr-o casa dezgropata in situl maya Xultun, se afirma in studiul publicat in revista americana Science.
Intr-una dintre camerele locuintei, zidurile sunt acoperite cu glife – caractere gravate in piatra -, iar multe dintre ele sunt cifre reprezentand calcule asociate diverselor cicluri ale calendarului maya.
Este vorba de un calendar ceremonial de 260 de zile, de un calendar solar de 365 de zile si de un ciclu anual de 584 de zile al planetei Venus si de cel de 780 de zile al planetei Marte, a explicat arheologul William Saturno de la Universitatea din Boston, coordonatorul sapaturilor. Celelalte calendare urmeaza fazele lunare, a adaugat Saturno.
“Ceea ce vedem acolo este pur si simplu sfarsitul unuia dintre ciclurile calendarelor maya”, a spus el.
“Stravechii mayasi preziceau faptul ca lumea va continua sa existe vreme de inca 7.000 de ani si ca lucrurile vor fi exact cum erau atunci”, a adaugat William Saturno.
“Astazi ne aflam inca in cautarea unor semne care sa ateste ca lumea se va sfarsi, in timp ce mayasii cautau, din contra, asigurari asupra faptului ca nimic nu se va schimba – era o stare de spirit total diferita”, a dezvaluit cercetatorul american.
Aceste inscriptii murale sunt primele din arta maya care au fost descoperite intr-o casa, a subliniat David Stuart, profesor de arta de la Universitatea Texas din Austin, care a descifrat glifele.
“Sunt glife minuscule pe tot zidul, sunt bare si puncte care reprezinta coloane cu cifre si acest tip de semne am putut sa le vedem pana acum doar in Codicele din Dresda, un caiet de 78 de pagini pe care mayasii l-au redactat intre anii 1200 si 1250″, a adaugat el.
"Cel mai interesant aspect al acesetei descoperiri este revelatia potrivit careia mayasii faceau calcule ale ciclurilor calendaristice pe ziduri, cu sute de ani inainte ca scribii sa le scrie in codexurile”, care reprezinta arhivele acestei civilizatii precolumbiene, decimata in mare parte de conchistadorii spanioli, a explicat Anthony Aveni, profesor de astronomie si de antropologie la Universitatea Colgate din New York, coautor al studiului.
“Este pentru prima data cand descoperim ceea ce ar fi putut fi analele pastrate de un scrib, a carui functie era aceea de istoric oficial al unei comunitati maya”, a precizat William Saturno. Acel scrib “pare ca folosea zidurile casei ca pe o tabla de scris”, a adaugat Saturno.
Unul dintre zidurile pastrate din acea camera contine si trei reprezentari a trei barbati, asezati si imbracati complet in negru, cu exceptia unui sort alb. Ei poarta medalioane la gat si cate o boneta ornata cu o singura pana.
Situl de la Xultun, unde au trait cateva mii de mayasi, contine 56 de constructii si are o suprafata de 31 de kilometri patrati. Situl a fost descoperit in urma cu 100 de ani de muncitori guatemalezi. Locul a fost cartografiat in anii 1920, iar apoi, mai detaliat, in anii 1970.